Участник 2022

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

KS HOUSE

Проектант: BAHATUROV ARCHITECTURAL STUDIO, арх. Стоян Бахатуров, VIKWAY, арх. Кирил Димитров

Информация

Основната концепция в проекта за еднофамилна жилищна сграда бе да се впише хармонично силуета и обема на новата сграда с околната среда и естествения терен на имота намиращ се на високият бряг в местността „ Боруна“ на гр. Царево в непосредствена близост с Черно море. Идея на таза сграда бе да се слива с околната стреда и да опази естественият хабитат на съществуващите на място флора и фауна.

Местонахождението на имота доведе до обемно-пространствено решение за изграждане на едноетажна сграда в комбинация от минималистична и средиземноморска визия с подчертани хоризонтални лини на плоските покриви на едноетажните обеми, вписана в терена с не голяма денивелация.
Подходът към сградата е от югозападната част на имота водеща да покрита зона за паркиране и входно пешеходно пространство повдигнато на 45 см от терена.

Функционално сградата съдържа четири спални със самостоятелни бани и тоалетни, мокро помещение, тоалетна за гости, склад за инвентар, коридор свързващ помещенията , всекидневна с кухненска част водеща до покрита лятна кухня и веранда с инфинити басейн.

Дневната зона, лятната кухня и две от спалните са изцяло ориентирани към басейна и откриващата се морска гледка с възможност за цялостно отваряне на плъзгащите витрини по фасадите. Външното и вътрешно пространства навлизат и преливат едно в друго, създавайки усещането за хармония и свързаност на сградата и морето. Покритата лятна кухня ограничава северните ветровете идващи през по-голямата част на годината, като по този начин оформя тиха зона за отдих пред дневната зона и басейна. Фасадите на сградата са решени с каменна облицовка и голямо остъкляване обединяващо екстериорните и интериорни пространства.

Различните нива на плоските покриви, а именно над лятната кухня и зоната за паркиране предават един по-динамичен и линеен силует на сградата . Акцента в обемното формообразуване на сградата е големият каменен комин извисяващ се в североизточната част на сградата преминаващ в отвор свързващ визуално задния двор на сградата с откриващата се морска панорама. Скосените бордове на плоските покриви засилват усещането за потъване и вписване на обема на сградата в естествения терен и околна среда.

Покривите са плоски с предвидено зелено системно решение от 50 см почвен слой покрит с трева и речен камък. На покривите не се предвиждат използваеми части, освен монтираните фотоволтаични и соларни панели за топла вода. Предвижда се направата на два покривни прозореца с дистанционно управление за проветрение и естествено осветление в коридора на сградата.

Материалите използвани за фасадите са каменна облицовка и видим бетон за скосените козирки на плоските покриви, както и дъсчена обшивка от сибирска лиственица за таваните и стрехите .

Разгънатата застроена площ на сградата по проект е около 250кв.м. Представеният проект очаква издаване на разрешение за строеж и стартиране на строителството през октомври 2022г.



© 2020 Archinova All rights reserved!