Участник 2022

Категория: Проекти - Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ГРАДИНА

Проектант: ФУНКТ ООД, арх. Илиан Хаджиин, арх. Вероника Бонева

Информация

Жилищен комплекс Градина се състои от три жилищни сгради и е разположен на ул. Алберт Айнщайн, в един от новите развиващи се квартали в София. Проектът поставя фокус върху природната среда и предвижда обширни озеленени площи, лекота на материалите, изчистен дизайн и изложения с гледки към Витоша.

Комплексът разполага със 78 апартамента и 2 ателиета, разпределени в четири жилищни входа. Всяка от сградите се състои от четири надземни нива, а за целия комплекс е осигурен общ подземен гараж. Обемите на сградите са решени с равноделно членение, с големи остъклявания, насочени към близката планина.

Жилищните единици са формирани около централни комуникационни ядра, като са търсени максимално функционални разпределения в различни конфигурации – мезонети, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти. Всички партерни апартаменти имат обособени озеленени дворове, сепарирани от голямата градина, предвидена за ползване от живущите в комплекса.

Всеки от апартаментите на нивата над партер разполага с лоджия, която посредством големи остъклявания бива естествено продължение на дневните помещения и осигурява връзката им с околната среда. Апартаментите на последните етажи са с най-голяма площ и за тях са предвидени обширни, частично озеленени тераси, с гледки към Витоша.© 2020 Archinova All rights reserved!