Участник 2022

Категория: Реализации - Еднофамилни жилищни сгради

КЪЩА В ДРАГАЛЕВЦИ

Проектант: SGI ARCHITECTS & MASTERPLANNERS, арх. Мария Мишинева, арх. Тихомир Казаков

Информация

Еднофамилна жилищна сграда за частен клиент намираща се в град София.

Заданието беше да се създаде хармоничен оазис в градска среда. Сградата е съставена от три прости обема, разположени в динамична композиция . Входният обем е маркиран от изразително прибиране на фасадата, което създава притегателно усещане към главния вход. Първото ниво на сградата съдържа в себе си дневния тракт и в отделен обем, чрез топла връзка, се свързва с трите спални помещения. На вторият етаж е развита основната спалня с баня , спа и работен кабинет .

Създаването на този градски оазис предопределя къщата да се позиционира така че да затвори максимално дворното пространство от към улицата. В него интегрираме басейн, зони за релакс и различни растителни групи, така че обитателите да имат различни природни гледки и среда за отдих. Основната концепция е къщата да има свободен поглед към двора и басейна.

Фасадните материали при основния обем са мазилка и декоративни елементи от BOND. Входният обем е с окачена фасада, като за финиш са използвани широкоформатни гранитогресни плочи. Тъй като едноетажният обем с трите спални помещения е най-близо разположен да басейна, той е решен с естествени топли тонове от термообработен масив.

Отоплението на сградата е с термо помпа и подово отопление, също така има изцяло изградена проветрително инсталация, която повишава енергийната и ефективност. На покрива на единия обем на сградата е монтирана фотоволтична система със соларни панели за производство на електрическа енергия, която ще се отдава на електроразпределителното дружество. Покривът на едноетажния обем е изцяло озеленен и земната маса подпомага по-добрата топлоизолация на сградата. Озеленителният покрив създава и една по-приятна гледка от втория етаж, където е родителската спалня.

Архитектурното формообразуване, както и използваните естествени материали и цветове категорично удовлетворяват заданието на клиента за устойчива архитектура и природен оазис в градската среда.© 2020 Archinova All rights reserved!