Участник 2022

Категория: Концептуални проекти - архитектура

"ASTON MARTIN" ШОУРУМ

Проектант: арх. Ая Тодорова

Информация

Проектът представя на българския пазар луксозния английски производител на коли „Aston Martin”. Целта на дизайна е да бъде впечатляващ и елегантен и да отговори на високите качества и очаквания на марката. Екстериорът на сградата е вдъхновен от “Tate Modern Switch House”, като препратка към архитектурния стил на Великобритания, слят с градската среда на София. Въпреки емблематичните си търговски обекти от цял свят марката все още няма представител в България.

Обектът на проекта се намира в София, до една от главните пътни артерии, водещи към сърцето на столицата. Разположен е в развиваща се търговска зона, характеризираща се с високи офис сгради с еклектичен и динамичен външен вид. Предложението не се конкурира по мащаб с околните конструкции, а се отличава чрез контрастиращата си материя. Шоурумът се отклонява от типичната бизнес среда, като използва по-тектонична и земна тухлена фасада, напомняща за британската архитектура. Самата тухлена фасада е перфорирана като дантела, за да бъде "по-лека", да влиза повече светлина в пространството и да заинтригува минувачите.

Сградата има изразителен фронт за пристигащите и излизащи от София шофьори, използвайки пречупената и изнесена напред фасада. Използвани са водни огледала, за да отразяват образа на изложените коли. Едното е разположено на главния вход, а другото до острия изпъкнал ръб, формирайки “диамант” пред сградата, където е предвидено да стои най-новият луксозен модел на “Aston Martin”. Прозрачната витрина и добре осветеният интериор правят шоурума забележим и през нощта.© 2020 Archinova All rights reserved!