Победител 2022

Категория: Реализации - Еднофамилни жилищни сгради

ВЪЗДУШНА КЪЩА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ

Проектант: ХЕЛИКС СМ ООД, арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев

Информация

Проектанти :
арх. Севдалина Недева
арх. Емил Пелитев
арх. Камен Неделчев

Снимките са дело на фотографа Асен Емилов.

 

Къщата се простира на терен от 2000 кв.м в покрайнините на столицата, в относително гъсто населена жилищна зона. Основната ни цел беше да осигурим уединение и изолираност от външния свят, като същевременно подсилим връзката със заобикалящата природа. По тази причина затворихме напълно къщата откъм улицата, а останалата част отворихме максимално към двора, за да разкрием гледка към Витоша.

Предизвикателството тук беше да създадем чувство за лекота и простор в една доста мащабна конструкция. Постигнахме го като издигнахме всички жилищни помещения над земята. Така засилихме и усещането за неприкосновеност на личното пространство. Г-образната форма ни позволи да отделим жилищните пространства от спалните. Дневната и парти зоната “кацнаха” на издигнатата дворна част. Под тях, скрити от погледа, разположихме спа зоната, винарната и гаража. Перпендикулярно на тях четирите спални “левитират” във въздуха, крепейки се на една единствена бетонна основа.

В пространството, което се отвори под конструкцията създадохме декоративно езеро с японски риби кои, което обособихме като отделна зона за почивка и срещи. Няколко стъпаловидни каменни плочи прекосяват водната повърхност и стигат до уютен кът с етилова камина. Със сутрешното си кафе, домакини и гости се взират в пламък насред водата, закътани във въздушен джоб, който отваря поглед към обграждащата зеленина на двора. Съумяхме да обединим четирите елемента, за да постигнем енергийно и емоционално зареждане, толкова необходимо в забързаното градско ежедневие.

За да улесним достъпа от езерото до жилищната част, оформихме стъпала, осветени нощем. И тук основният ни замисъл беше да се намесим възможно най-деликатно в естествената среда, затова и обезопасихме стълбището със “зелен парапет”.

Жилищната част на къщата се състои от дневна с кухня и мека мебел и парти зона с бар и мултимедийна система. Помещенията гледат към разделящата ги тераса с капандура, под която расте бонзай. Така центърът на къщата, около който се случват всички ежедневни дейности, се зарежда от естествена светлина. Според източната философия Васту Шастра, подобна постановка вещае благополучие на обитателите на дома и ги предпазва от бедствия и несполуки. Със същия умисъл разположихме шлицове около спалните, които да зареждат дома и неговите обитатели.

Къщата се възползва от геотермално отопление, вентилация с рекуперация и смарт управление.

Въздушната къща ни даде възможност да обособим пространство за живот сред природата, да го отделим от шума и суетата на външния свят и да го заредим с енергията на елементите.© 2020 Archinova All rights reserved!