Участник 2022

Категория: Проекти-Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове

ВИЛНО СЕЛИЩЕ НА МОРЕТО

Проектант: ПЕРФЕКТ ПРОЕКТ ЕООД, арх. Гергина Симеонова - Ставрева, МАГ ПРО ЕООД, инж.Мартин Георгиев

Информация

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:

Местността „Буджака“ се намира южно от гр.Созопол. Характерна е с невероятна гледка към морето и е наричан още „Българският Бевърли Хийлс“. Характерна е голяма денивелация на терените, а също така наличие на археологически находки, т.к. е бил продължение на древногръцката Аполония Понтика.

ЗА ПРОЕКТА:

Проектът съдържа 6 бр. едноетажни вилни сгради и полу-вкопан гараж, оформени в единство и обединени като вилно селище. Голямата денивелация в имота предположи различно архитектурно решение – а именно – стъпаловидно - сякаш вилите „пълзят“ по терена. Така всеки покрив започвайки от този на гаража се явява двор за следващите две къщи.

Теренът е основно моделиран на 3 нива, а достъпа до сградите се осигурява чрез странични алеи. Пред всички къщи се оформят богато озеленени, големи дворни пространства. Предвиждат се и басейни за всяка двойка сгради. Стъпаловидното решение осигурява морска гледка за всички вили, без да бъде скривана от застрояване.

В концепцията на проекта са заложени т.нар.“зелени“ покриви и допълнително богато озеленяване с едроразмерна растителност. Целта му е максимална близост и сливане с природата и висока енерго - ефективност на сградите, както и самоиздържането им чрез системи от термопомпи и фото-волтаици.© 2020 Archinova All rights reserved!