Участник 2023

Категория: Проекти - Обществени сгради

ДЪЛБОКОВОДЕН БАСЕЙН НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕ ВОЕНОМОРСКО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ"

Проектант: REDOX architecture studio, арх. Константин Славов

Информация

Клиент: Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“
Функция: Дълбоководен басейн
Архитектура: REDOX architecture studio
Местоположение: България, град Варна
Разгъната застроена площ: 3 745 кв.м

Имаме удоволствието да представим на вашето внимание нашия проект за изграждане на Дълбоководен басейн на територията на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" в град Варна, Община Варна. Нашата визия е да създадем едно модерно и функционално съоръжение, което отговаря на учебно-практическите и тренировъчни нужди на ВВМУ и допринася за бъдещото развитие на това престижно морско учебно заведение.

Сградата е проектирана в съответствие със специфичните изисквания на Възложителя и осигурява максимална функционалност по отношение на разпределението на пространството, осветлението и функционирането на учебно-тренировъчните дейности. Дълбоководният басейн се разпростира на две надземни и две подземни нива, като е предвидено свързването му чрез топла връзка със съществуващия тренировъчен басейн, част от вече съществуващия учебно-спортен комплекс на висшето училище. Това ще позволи на сградите да функционират заедно и поотделно, създавайки гъвкавост и удобство за потребителите.

Обемно-пространственото решение на нашата сграда е вдъхновено от желанието ни да се изгради едно модерно, функционално и устойчиво съоръжение. То съчетава стоманобетонни и стоманени конструкции. Горната част на сградата представлява метална-пространствена конструкция, създавайки простор с впечатляваща светла височина. Това позволява обособяването на басейн с размери 25м/12,5м и изграждането на необходимите допълнителни метални платформи и технически съоръжения. Съоръжението е проектирано така, че да отговори на специфичните изисквания като внедряване на система за генериране на вълни, система за генериране на мъгли, светлинна и звукова аварийна сигнализация както и възможността за пълно затъмняване на основната зала и желаната дълбочина на басейна.

Архитектурата на сградата е минималистична с подчертана строгост и препратка към устойчивата монументалност на времето. Материалите по фасадите са подбрани в контраст със строги и неутрални тонове. Използвани са основно три материала – фасадни HPL плоскости в цвят титан и окачени фасади от алуминий и стъкло.

Нашата цел е да създадем сграда, която не само да отговаря на функционалните изисквания, но също така се интегрира в околната среда като същевременно да даде нова посока на развитие и се превърне в символ на престижа и качеството на ВВМУ. Вярваме, че нашият проект предлага изчистена и модерна архитектура, съчетавайки функционалност и естетика, които ще допринесат за привличането на внимание и възхищение.© 2020 Archinova All rights reserved!