Участник 2023

Категория: Реализации - Еднофамилни жилищни сгради

КЪЩА В ДРАГАЛЕВЦИ

Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД, арх. Андрей Арнаудов, арх.Таня Митакева

Информация

Проект: 2018-2019
Статус: завършен 2023
Клиент: частен
Местоположение: София, кв. Драгалевци
Обща площ: 970 кв.м

Проектирана за разрастващото се семейство на млад предприемач, еднофамилната жилищна сграда се намира в кв. Драгалевци на гр. София. Разработена след продължително проучване и запознаване с начина на живот на бъдещите ползватели, къщата е разположена в район с множество подобни резиденции, но с изричното намерение да се откроява сдържано.

Имотът е с неправилна форма и слаб наклон на север. Сградата е внимателно поместена в терена като едновременно е търсена премерена дистанция от разположената от ниската част улица и максимална площ от ослънчените южни страни.

Обширната проектна програма е разпределена на три нива в обемите на две крила, съединени при основния вход и стълбището. Просторен гараж заема основната част от първото ниво, което е надземно спрямо улицата, но вкопано спрямо останалата част на двора. В него са разположени още домашен киносалон, стая за гости, както и обслужващи, технически помещения и складове.

Основният вход на къщата е разположен на второто ниво, като до него се достига по широко стълбище. От приемното фоайе се влиза в общо пространство на площ от 140 кв.м., в което са развити различни дневни зони, трапезария и кухня. Непосредствено до тях е разположено помещение за барбекю. На етажа се намират още кабинет за собственика с фитнес зала и още една стая за гости.

На третото ниво са разположени стаите - за 3 деца, всяка със собствена баня и дрешник и просторна родителска спалня с два дрешника, баня и самостоятелна тераса.

Обемното решение на сградата отразява желанието на собствениците за дискретна изолираност към съседните сгради и улица и отваряне към собствения двор. Остъкляването е щедро към благоприятните посоки и пестеливо от северните страни. Елегантна изтъняваща конзолна козирка от алуминиеви композитни панели подчертава основния обем от юг и намира своето продължение над входа, като обвързва хомогенно двете фасади. Материалите по тях следват логиката на обемите, като по-плътните части са решени с облицовка от фиброцимент, комбинирана с панели от HPL с дървесен декор, разположени до увеличените отвори от южните страни. Дограма с алуминиев профил, големи остъклени повърхности и ламелни щори на всички прозорци допълват съвременното звучене и способстват за размиване на границата вън-вътре.© 2020 Archinova All rights reserved!