Участник 2023

Категория: Реализации - Бизнес, админ, търговски и индустр. сгради

СУПЕРМАРКЕТ СИБИЕС

Проектант: CITYSCAPE ARCHITECTS

Информация

Проект: Супермаркет СиБиЕс
Местоположение: гр. Стара Загора
Година на реализация: 2022г.
Възложител: "СИБИЕС" ООД
Архитекти: CITYSCAPE ARCHITECTS
Изпълнител: "СИБИЕС БИЛДИНГ" ООД
Застроена площ: 897м2
Разгъната застроена площ: 897м2
Фотограф: CITYSCAPE ARCHITECTS

Както светлината на морския фар насочва моряците в бурно море, и им показва верния път, така и вашият магазин трябва да „свети“ и да показва верния път на „лутащите се“. Не просто магазин, а визуален ориентир!

Това беше обещанието ни към инвеститора, когато дойде при нас и сподели, че е крайно време веригата му да придобие съвременна визия, да има характер и да бъде разпознаваема.

Имотът се намира в кв.“Три чучура“, гр.Стара Загора .Сградата е част от композиция от промишлени сгради по продължението на бул. Цар Симеон Велики“. Първоначално замислена и функционираща като завод за франзели, през годините претърпява най-различни метаморфози: от прохождащ „търговски център“ , през ресторант с пристройка и накрая до запустяваща сграда с неясно бъдеще.

Сградата носи белезите на строителство на промишления сектор от времето на Комунистическия режим в България. Конструкцията е сглобяем стоманобетонен скелет, осигуряващ необходимата височина и оси на 6 метра. Измислена да бъде лесна за обслужване сградата е със самостоятелен стопански двор с дебаркадер, а зареждането се осъществява от самостоятелна улица.

На място заварихме „сивота“ в пряк (сградата беше сива) и в преносен смисъл - всичко беше безлично, безцветно, нямаше и следа от емоция. Но, ние обичаме предизвикателствата и запретнахме ръкави!

В процеса на анализ стана ясно, че сградата има две активни фасади, югоизточна и югозападна. Сградата се намира в близост до подлез, осигуряващ голям човекопоток от югозапад. Търговските сгради в съседство осигурявят втори човекопоток от югоизток. Като допълнение югоизточната фасада е ориентирана по продължението на булеварда и така решението с два входа (главен и второстепенен) беше не само логично, но и необходимо. На североизток сградата е на калкан, на северозапад е затвореният стопански двор.

Пред югоизточната фасада заварихме високи иглолистни дървета на повече от 50 години. Това доведе до решението лицето на сградата да бъде „отворено“ като по този начин се осигурява визуална връзка със съществуващата зеленина. За целта използвахме окачена стъклена фасада, а за подсилване на ефекта пред окачената фасада предвидихме и ново озеленяване .

От друга страна, високите дървета създадоха друг проблем – магазинът сякаш не се забелязваше. Поради тази причина решихме да изтеглим главния вход, така че да бъде видим от булеварда. Подчертахме го с козирка, завършваща на остър ъгъл за засилване на перспективата. И не на последно място - трябваше и да спазим обещанието си към инвеститора, а именно да „светне“. За целта използвахме опънат окачен таван с LED осветление за съществуващата козирка и добавихме алуминиеви декоративни ламели с вградено линейно LED осветление в зоната на пристроените обеми. Всичките ни усилия дадоха резултат - движейки се по булеварда голямата и агресивна козирка рязко се откроява. През стъблата на дърветата се прокрадват светлините на ламелите, допълнени от светлината, идваща от интериорното осветление на магазина. Скулптура прокрадваща се зад зелена драперия и неутолимото чувство да надникнеш. Визуален ориентир, който няма как да пропуснеш!

Интериорът на магазина беше следващото предизвикателство. Залата е с големина от 580м2, РЗП 897м2 и задкасова зона 75м2. Интериорът се явява естествено продължение на екстериора - функционален, съвременен и с характер . Широките коридори улесняват придвижването и ориентирането на клиентите, като по този начин правят пазаруването изключително приятно преживяване. Обособени са отделни търговски зони, подчертани цветово и светлинно, а между отделните зони има цветови паузи осигуряващи плавен интериорен „разказ“ в който главен герой е всеки един клиент. Разказ, който ти се иска да препрочетеш !



© 2020 Archinova All rights reserved!