Участник 2023

Категория: Концептуални проекти - Архитектура

AURORA VISTA

Проектант: Стилиана Варсанова - Студентски проект

Информация

Aurora Vista e уникално разположена в сърцето на София - любимия Южен парк за софиянци и гостите на града, срещу RED APPLE. Сградата оформя традиционния подход към парка за хората, за да преживеят по нов начин връзката с природата и удоволствието да прекарват в контакт с мястото. Тук функцията и формата следват удоволствието да си част от общността, от социалната инфраструктура. Всичко това е доказателство за принципите на приобщаване, устойчивост , създаване на общност, културно-образователна среда за всички възрасти.

Мисията на проекта е иновативна концепция, страмяща се към създаването на хармонична комбинация от невероятно смислено естетично преживяване и обогатяване с креативни дейности, на фона на невероятната природа. Сградата се отличава с отдаденост вътре за децата и хората днес, със съвременно формообразуване и зелени фасади с комбинация от стъкло, дърво и устойчиви материали, прозрачност и модерност. Интегрирането на големи прозорци от пода до тавана позволява обилна естествена светлина да наводни вътрешните пространства, насърчавайки гостоприемна и енергизираща среда за посетителите.

При влизане посетителите виждат Парка и попадат в Дневната на общността. Те са посрещнати от просторен и оживен Атриум - Дневна, който служи като акцент в сградата. Това многофункционално пространство е проектирано да бъде домакин на широка гама от обществени събития, изложби и събирания, насърчавайки чувството за свързаност и ангажираност, креативни дейности. Атриумът е осмислен с живи зелени стени, добавяйки нотка на природата и създавайки успокояваща атмосфера.

Специално внимание е отделено на децата и възможността те да се образоват и интегрират играейки. Вътрешните пространства са интелигентно организирани, за да поемат различни обществени услуги и удобства. Гражданският център включва съвременни съоръжения, включително интерактивни информационни центрове, мултимедийни стаи, зали за срещи, бизнес и административни офиси, мултифункционална зала, зали за изкуства, библиотека, ресторанти и кафенета, детски център и множество места за социални и арт дейности.
Дизайнът дава приоритет на достъпността с пътеки без бариери, рампи и асансьори, като гарантира, че сградата е напълно приобщаваща и подходяща за хора с всякакви потребности.

Устойчивостта е основен аспект на проекта, както се вижда от интегрирането на зелена архитектура и системи за възобновяема енергия, събиране на дъждовна вода и инсталации за зелени покриви. Слънчевите панели на покрива генерират чиста енергия, докато дъждовната вода се събира и използва повторно за системи за напояване и битови потребности. Зеленият покрив на сградата не само подобрява нейната визуална привлекателност и гледка към Витоша, но също така допринася за по-добра изолация и намалява ефекта на градския топлинен остров.

Aurora Vista е иновация за България, директно адресирана към хората от всички възрасти и тяхното свободно време, като се стреми да бъде културна забележителност и катализатор за ангажираност на общността. Заобикалящият Южен парк I и II част предоставят възможности за релаксация, отдих и социално общуване. Тези открити зони разполагат с арт инсталации, места за сядане и обществени градини, приканвайки посетителите да се свържат с природата и помежду си. Като цяло Aurora Vista въплъщава напредничава архитектурна визия, която предефинира концепцията за обществената многофункционална смесена сграда. Тя стои като вдъхновяващо свидетелство за устойчив дизайн, интеграция на общността и силата на архитектурата да оформя среда и общност, като дава приоритет за щастливо преживяване на хората. Това е и добавената стойност на проекта.© 2020 Archinova All rights reserved!