Участник 2023

Категория: Проекти-Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове

THE CORE TECH VILLAGE

Проектант: SCI-MODE, арх.Георги Станчев, арх.Ботьо Димитров

Информация

The Core Tech Village е малко ваканционно селище в близост до Смолянски езера, целящо реализиране на рекреационна и работна среда в симбиоза - зелен офис. Целта на проекта е създаване на място, за качествена работна почивка, тиймбилдинг събития, семинарен туризъм, с възможност за здравословен живот, активна почивка и ефективна работна среда едновременно. Съдържа ваканционни къщи тип бунгала и многофункционална сграда с ресторант, офиси, зали за срещи, спа и фитнес зони.

Обекта е разположен в живописнатата зона на Смолянски езера в терен с южен склон откриващ панорамни гледки на Смолянската долина на юг, Червената скала на запад, и скала Невястата на изток. Пътния достъп е по северната граница на терена, по която надлъжно е разположена основната сграда. Разположението на основната сграда целенасочено отделя богато озеленената среда на имота от интензивната пътна артерия и съседните сгради (бензиностанция и хотел). По тази граница е зоната за паркиране, а основната сграда има три панпорамни остъклени фасади и северна относително плътна, с цел експониране на живописния пейзаж от всяка точка в сградата. За комфорт, контрол  и превенция на преосветяване са разположени вертикални слънцезащитни жалузи.

Сградате следва разчленения терен във височина и план - тя е съвкупност от няколко обема следващи терена. Тя е на четири етажа, като поради денивелацията север-юг първия е приземен и има излаз само към двора на юг. Там са разположени ресторант, и рекреационна зона - спа и фитнес център и йога зала. На втори етаж е влизането от главния вход и паркинга от север, като на него са разположени входно фоайе с лоби бар, кафене, конферентна зала и зали за срещи. Следващите два етажа са офис зони, като са третирани различно като обеми и фасадни елементи - излизат в еркери и имат слънцезащитни жалузи.

Сградата целенасочено съдържа препратки към традиционните местни архитектурни елементи: чардаци - еркерите на офисните етажи  и фасадни дървени капаци - слънцезащитните жалузи.© 2020 Archinova All rights reserved!