Участник 2023

Категория: Проекти - Обществени сгради

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС

Проектант: СТУДИО КЕРЕМИДСКИ, арх.Марин Керемидски

Информация

Проектът се намира в град Чанша, Китай и е комплекс от нов вид – микс между търговска и жилищна функции, с големи открити пространства и зеленина, пресъздаващи някои от най-почитаните символи в Китай.

Градът е известен със своят културен живот, което закодирано и в цялостното решение на проекта. Цялостната концепция на дизайна е да бъде съчетание между традиции, бъдеще, природа, изкуство и модерно ежедневие. Целта е създаване на модерен мултифункционален „дворец“ – съвременна интерпретация и препратка към „Забранения град“ в Пекин, в който хората да могат не само да живеят, като в стандартен жилищен комплекс, но и да работят, пазаруват и прекарват свободното си време. Миксирането на функциите е задание от инвеститорите и е с цел да се минимизират транспортните разходи, време, вредни емисии и трафик. То е резултат от Ковид ерата, в която „моят дом – моята крепост“ и „домашният офис“ излязоха на преден план. Предвижда се на приземното ниво по периферията на комплекса да има търговски площи и вътрешни коридори с магазини, които се явяват шумоизолационен буфер. Във вътрешността е разположен основният площад, който ще се използва за културни събития. На две от белите скулптурни повърхнини, „опаковащи“ комплекса, ще могат да се прожектират с мултимедийни устройства реклами, концерти, филми или светлинно шоу по време на празници. Западно от основния площад е предвиден закрит мултифункционален амфитеатър за културни събития и кинопрожекции, което е препратка към това, че страната е световен лидер в модерните технологии, запазвайки историческото си наследство. Китай е стара и силна култура точно заради вечния стремеж за поглед напред и откриването на нови хоризонти стоящи на историческа база.

Жилищната зона е предвидено да бъде на надземните нива, ще има еднофамилни, двуетажни и триетажни вили, с различна площ, заобиколени от растителност и алеи за разходка. Част от тях ще имат озеленени покривни тераси, а всяка една ще бъде с индивидуален двор.

Тъмночервените структури са модерна интерпретация на „Забранения град“, като са “опаковани” с бели скулптурни повърхнини, с пръснати по тях, рамкирани в синьо прозорци, така оформеният обем символизира изкуството на китайския порцелан толкова важен за бита на хората. Скулптурните повърхности в краищата са модерен поглед върху древния островръх китайски покрив. Погледнат от високо, комплексът е във формата на символа за безкрайност, което е и важен елемент в комуникациите и затвореното придвижване в него.

Всяка знакова сгради трябва да бъде легендарна, да носи в себе си много закодирани идеи от миналото, настоящето и бъдещето, преплетени помежду си създавайки нещо специално, което всеки човек да иска да посети и да притежава. Този проект е специално място, в което хората могат да се забавляват, живеят, разхождат, вдъхновяват. A какво по голямо историческо вдъхновение от „град в града“ - Забраненият град в Пекин и артистизма на световно известният фин китайски порцелан, през погледа на архитекта създател.

Подходът към парцела за пешеходци е от всички географски посоки, като достъп с автомобил към подземния паркинг се осигурява от север и юг. От изток по най-прекия път диагонално е осигурен достъп от кръстовището и подлези на метрото, като хората имат директен достъп през отворено пространство към основния площад в комплекса.

На подземния етаж се предвижда за паркинг към комплекса и технически и складови помещения. На някои места на площада на приземния етаж са предвидени зони с усилено стъкло, които осигуряват и естествено осветление в някои части на паркинга. Достъп се осигурява чрез две рампи, като е възможно влизане и излизане и от двете рампи от север и от юг.

По северната регулационна линия на парцела са предвидени магазини, като на места между тях има пространство с цел нарушаване на монотонността и създаване на ритъм. Това дава възможност хората лесно да навлязат по най-краткия път в комплекса, без да обикалят. Чрез естественото течение, което ще се създаде се получава проветряване на комплекса. В началната зона магазините са разположени в два големи правоъгълни обема, като тази им форма е с цел да се направи „контакт“ и да се създаде визуална връзка с жилищния комплекс от другата страна на улицата. В посока изток с наближаване на кръстовището, към основния булевард, където има засилен трафик, магазините преминават в два реда дъговидни с вътрешен коридор, по подобие на търговските центрове тип Мол. Тъй като в тази зона на кръстовището има засилен трафик на автомобили, тунелът между двата реда магазини ще се яви буфер, който ще изолира от шум и замърсяване. Двойната дъга от магазини ще изолира останалата чат от жилищния комплекс, намиращ се на север, от шума който се създава по време на събития, с цел да се осъществи по-безпроблемно съжителство. Зоната е предвидена за търговия, магазини, кафенета, ресторанти, книжарница, магазин за цветя, малка изложбена галерия и други. В зоната на контакт на вътрешната дъга магазини са разположени кафенетата, ресторанти и обектите, които могат да обслужват провеждането на събития на основния площад.

Във вътрешния коридор тип МОЛ, от двете му страни ще са разположени основно търговски магазини, където хората ще могат да ходят на шопинг. Когато има събития на площада, двата потока - хората, които само пазаруват и хората, които са дошли на събитие на площада няма да се пресичат. Това ще освободи пространство и ще канализира трафика в рамките на комплекса.

Втората група магазини има и конструктивна цел - наличието на тези големи обеми ще облекчи много конструкцията на сградата и така строителната стойност ще бъде намалена. На юг са предвидени само два реда двойни магазини, които също ще се явят буферна „стена“ за шума от трафика на основният булевард и ще „разтоварят“ и облекчат носещата конструкция на сградата.

Проектното предложение е в тази зона да бъдат изградени магазини на висок клас брандове, , тъй като ще бъдат на лицето на бъдещият лендмарк на Чанша. Вътрешният площад е отворен ъглово и лъчеобразно по посока метростанцията на югоизток и също така по посока юг-югозапад, като по този начин посетителите ще навлизат като лъчи радиално от всякъде в комплекса, а в същото време ще има доза интимност в рамките на основния площад. Основният площад се предвижда да се използва основно за културни събития, като на две от белите скулптурни повърхнини ще могат да се прожектират с мултимедийни устройства реклами, филми или просто светлинно шоу. По този начин повърхнините ще се превърнат в съвременни лентови екрани, а плетеницата от тях ще създава собствен свят в комплекса. По външната фасада на юг също могат да се правят интерактивни прожекции, които да рекламират културни събития и празници, с цел да привлича нови посетители, както и да се отдават под наем за реклама с цел генериране на приходи.
Западно от основния площад е предвиден закрит мултифункционален амфитеатър, под второто ниво, където могат да се правят кино прожекции, театрални постановки, състезания, детски игри, представяне на нови търговски продукти и марки, честване на китайски празници и други.

Амфитеатъра се предвижда да е изпълнен от дърво подобно на трите големи магазина. На север са вертикалните комуникации /асансьори и стълби/, които отиват към него. Те са с озеленени стени. В тази зона слиза и пешеходна рампа от второто ниво. Зоните около комплекса се озеленяват с форми, които присъстват във формата на някои от прозорците. Те символизират изкуството и синият цвят в китайският порцелан и сякаш се пръскат по естествен път в парка, под формата на зелени площи и стъклени настилки. На някои места те осигуряват естествено осветление за подземния етаж, а на други места се предвижда да излиза цветна светлина от тях.

Предвиждат се за изграждане на междинни нива частично над дъговидните магазини, като в част от тях има студия с влизане от коридора и основна фасада на юг, а в другата част има второ ниво на някои от магазините. Освен всичко друго те се явяват и буфер за шум към основното второ ниво. Достъпът до тези нива е посредством стълби и асансьори.

Първия надземен етаж е основното ниво с жилищни единици от нов тип, като самото то е разделено на две поднива. Достъп до нивото се осъществява, чрез асансьори и стълби по цялата дължина, като част от тях стигат до подземния етаж, а част само до приземния. Предвидени са и три ескалатора за връзка между двете части на това ниво, като в централната част обекта се явяват основен комуникационен възел. Жилищните единици са на два, три и четири етажа, като някои от тях са обединени в два или три типа „редови къщи“. Всяко жилище има собствен малък озеленен двор по челната фасада, а повечето и страничен двор между тях. Всяка вила е богато остъклена, чрез големи витрини към вътрешния двор и чрез големи прозорци в скулптурната повърхнина. Част от страничните стени на някои от вилите са озеленени, както и част от покривите. Тези покриви се явяват втори или трети двор-тераса към вилата с хубава гледка на север и на юг. Посредством жив плет е отделен потокът на пешеходци пред вилите и ще се изолира първия етаж на всяка от тях. Самият малък двор ще внесе късче индивидуализъм и лукс на имота. Извитата форма на това ниво, малките озеленени дворове и стени и скулптурната повърхнина ще създават усещане за природа и спокойствие.

Комплекса се предвижда да бъде изграден със смесена конструкция. Петте масивни обема с магазини и вили на север и на юг, около централния площад ще бъдат изградени със стандартна стоманобетонова безгредова конструкция. Тe ще поемат централния статичен товар на горните нива, чрез ниски разходи и стандартна евтина носеща конструкция. В тези зони се предвиждат поредица от асансьори и стълбища съгласно пожарните норми в Китай.

Периферията на комплекса със скулптурната повърхнина ще бъде изграден с метална конструкция, която на места ще представлява проста извита ферма от триъгълни елементи, а на други места ще е от пространствена метална ферма с триъгълни елементи в трите измерения за коравина. Така изградения метален скелет ще бъде свързан, чрез метални детайли с простото стоманобетонно ядро. Тази конструкция ще позволява и етапност по време на строителството. Металната конструкция ще бъде облечена с бели алуминиеви панели. На част от покривните тераси на четвърто ниво на някои от вилите се предвиждат места за монтиране на вентилационни съоръжения, до които ще има отделна стълба за достъп и ревизия.

Показатели на застрояване:
ЗП: 16146кв.м.
РЗП: 87255кв.м.
Височина 28,2м.



© 2020 Archinova All rights reserved!