Победител 2023

Категория: Елементи за градска среда - Продуктов дизайн

ПАВИЛИОН "ЧАЙКА"

Проектант: ГРИД-АИ, арх.Георги Рафаилов, арх.Гергана Тилева

Информация

ЕКИП по ПРОЕКТА
ДИЗАЙН и ИНЖЕНЕРИНГ: Архитектурно студио ГРИД :
водещи проектанти: арх. Георги Рафаилов, арх. Гергана Тилева,
помощник инженеринг: арх. Димитър Пейков
СТАТИКА : инж. Иван Тодоров, инж. Владислав Бодуров
ФРEЗОВАНЕ И ЛАЗАРНО РЯЗАНЕ : ДЖОВАНИ БГ
МЕТАЛООБРАБОТКА : ВЕС-ДОР
ДЪРВООБРАБОТКА: Тодор Кремов

СНИМКИ: Smile G Photography

ПАВИЛИОН ЧАЙКА - ЕДНО МОДЕРНО МЛАДЕЖКО ПРОСТРАНСТВО

> ФУНКЦИЯ
Павилион „Чайка“ е създаден по инициатива на Община Бургас като отворено младежко пространство. Концепцията, дизайнът и цялостният инженеринг са осигурени от архитектурно студио ГРИД.
Младежкото пространство е разположено в Морската градина на Бургас в близост до Пантеона и ул. 24-ти черноморски пехотен полк“. Павилионът е изграден в тревната площ, на 6м навътре от главната паркова алея свързваща улицата и монумента.

Павилионът е замислен като свободнодостъпна мащабен парков навес за младежки събития и изяви, организирани от Община Бургас и от неправителствени и граждански организации, но също и като модерно място, което младежите да припознаят като свое и да използват свободно за срещи и социални контакти. Обособени са амфитеатрални места за сядане и „сценично“ пространство за изпълнители и лектори. По времето, през което няма събития, може да се използва непринудено за разговори и отдих.

Павилион Чайка е публично пространство за младежи и тийнейджъри, което съчетава високи цифрови технологии , модерна визия и градско изкуство. Неговата пластичност и артистичност го превръщат в една обитаема архитектурна скулптура, отразяваща нуждите и духа на съвременните млади хора. Новото арт пространство на открито предоставя на тийнейджърите възможност за изяви, срещи и споделеност, едно алтернативно на моловете и кафенетата младежко градско място.
. . .
> ВИЗИЯ
Формата на павилиона е пластична, органична и динамична и е вдъхновена от конкретната локация и заобикалящата природата и по-конкретно от прелитащите чайките, които се срещат навсякъде в Бургас. Формообразуването е създадено използвайки така наречения параметричен компютърен дизайн. Сложната геометрия се генерира чрез програмиране на компютърен код (скрипт), боравещ със математически формули и параметри. Свободната непрекъсната повърхнина, описваща формата представлява сложна триизмерна пространствена конструктивна мрежа. Мрежата условно и абстрактно е съставена от тяло (основна част), криле (конзолно излизащи краища) и човка (вход). Върху конструктивната мрежа са поставени плоскости от шперплат + еталбонд, осигуряващи покритие и допринасящи за органичната визия на павилиона. Цялостната визия на павилиона е решена в бяло и дърво.

. . .
> КОНСТРУКЦИЯ
Целият процес по създаването на дизайна и изработка на павилиона използва високотехнологични цифрови технологии и машини.
Триизмерна пространствена конструктивна мрежа на павилиона е съставена от сдвоени дървени летви свързани помежду си със стоманени конектори. Конекторите представляват сложни елементи във формата на триизмерни звезди , направени от листова стомана, изрязана, сгъната и заварена под съответните ъгли.

Покритието поставено върху конструктивната мрежа е направено от сдвоени триъгълни плоскости от шперплат видим от вътрешната страна и бял еталбонд от външната страна. Между отделните плоскости е поставено силиконов изолационен материал. В горната част плоскостите са плътни с цел постигане на водоизолиран покрив-чадър, а в долната част са перфорирани с цел осигуряване възможност за свободно циркулиране на вятъра за по- олекотена конструкция.

Фундирането на павилиона става чрез единични фундаметни – бетонови блокове под конструкцията с размери. обединени от основни метални греди, върху които се анкерира конструкцията.
Подова конструкция е изградена от предварително сглобени дървени скари покрити с подови дъски. Амфитеатралните пейки следват органичните линии на конструктивната мрежа. Изградени са от дърво и екстериорен шперплат.

> УСТОЙЧИВОСТ
Конструкция е изградена от устойчиви на времето и напълно рециклируеми материали. Дървото и стоманата използвани за изработката на конструктивната мрежа гарантират нейнанта устойчивост и добра визия във времето. Стоманените елементи са поцинкована и покрити с трикомпонентна боя, с цел осигуряване на пълна защитата на стоманата от вода и климатични условия. Всички дървени части са обработени с масло.

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ:
За конструкцията – стомана S235JR по БДС 10025-2
– сдвоени дървени греди от иглолистен 3/10см
За покритието – екстериорен шперплат бреза 9мм
– еталбонд бял 2мм
За фундаменти – армировъчна стомана B500
– бетон клас С20/25
За под и седалки – дървени греди 6/10см
– декинг иглолистни летви
– екстериорен шперплат бреза 12мм
. . .
> ПАРАМЕТРИ
Застроена площ – 61м2
Максимална височина – 4.00 м
Минимална светла височина – 2.5 м
Площ на повърхнината – 110 м2
Брой „триъгълници“ – 250 р
Брой пръти – 750 бр
Брой конектори – 149 бр
Общо тегло – ~1500 kg© 2020 Archinova All rights reserved!