Участник 2023

Категория: Проекти - Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси

BLACK SEA ECHO

Проектант: Kontur studio LTD, арх. Цвета Недялкова, арх. Рая Даскалова

Информация

Имотът се намира в покрайнините на гр. Варна. Теренът е с изявена денивелация. Макар, че имотът е далеч от морето, пред него се разкрива морска панорама заради високото му местоположение и наклон.

Основната цел на проекта е да се изградят две двуфамилни сгради с общо четири напълно самостоятелни жилища. Предизвикателството е да се впишат в терена, съобразявайки се със сервитутите на съществуващи проводи в имота. Желанието на възложителя е да се постигне модерна и изчистена визия, с ортогонални обеми и монохромни цветове. Достъпът до отделните самостоятелни обекти се осъществява на първия етаж посредством автомобилна и пешеходна алея, разположена северозападно от сградите. Всички жилища са със следното типово разпределение:

Полуподземният етаж е вкопан от северозападната си страна, като там се намират сервизни помещения, а югоизточната му част е отворена към дворното пространство, с големи остъклени дневни помещения. На първия етаж са разположени входа на жилището и гараж, с достъп от алеята, спалня, баня, балкон, отворено пространство за работа, свързано с въздух с дневната от долния етаж. На втория етаж са разположени две спални със самостоятелни бани. Стълбището излиза над покрива, осигурявайки достъп до покривна тераса. Всички спални имат достъп до балкони и покривни тераси, а дневната има достъп до веранда на нивото на терена. Стълбищата в жилищата имат есествено осветление.

Обемите на сградите са разположени стъпаловидно спрямо терена. Покривите са плоски и частично озеленени. По този начин сградата, макар и с модерна визия, се вписва в терена и околното пространство, създавайки добра среда за обитаване далеч от градския шум.

 © 2020 Archinova All rights reserved!