Участник 2023

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

ДА ЖИВЕЕШ В БАНКЯ

Проектант: "Пи Ес Архитекти" ЕООД, арх. Пенка Станчева

Информация

Местоположение: Банкя, София, България
Проект: 2022-2023
етап на строителство: разрешение за стоеж
РЗП: 402 кв. м.
Парцел: 931 кв. м.

Този проект за еднофамилна жилищна сграда в гр.Банкя залага на позната и много разпространената идея за базовия силует на къща със скатен покрив - така както го рисуват децата, като примитив. Това, което я отличава от множество подобни примери, е идеята за олекотяване на обемите на сградата чрез разместване на двата етажа и оформянето на почти триметрова конзола, както и чрез превръщане на целия втори етаж визуално в покрив.

Трудностите започва със заданието - програмата, както често се случва, е много обемна за пощта на парцела и градоустройствените му параметри. Изискването е за шест пълноценни жилищни пространства и множество второстепенни, разположени на две нива. За парцела са характерни и немалък брой съществуващи хубави стари дървета, които трябва да се запазят. Заданието се усложнява и от изискването съществуващата някога каменна къща в парцела, напълно непригодна за ползване, да се събори, но тя да се повтори като тема. Проект за сграда, отговаряща в чистия си вид на подобно обемно задание, би изпълнила и "запушила" парцела. За да се избегне това усещане, предложението е да се приложат няколко визуални трика.

Първият очевиден похват във формообразуването на сградата е разместването или по-точно приплъзването на втория етаж спрямо обема на първия етаж. Те се разминават един спрямо друг, оформяйки необикновено голяма конзола от близо 3 метра. По този начин откъм улицата къщата изглежда едноетажна - вторият етаж е „изпратен“ назад, визията е значително облекчена. Това разместване на обемите на сградата е провокация както към работата и на конструктора, така и към инстанциите и одобряващите органи.

Допълнителното подчертаване на обема на първия етаж произтича и от неговата материалност - изграден е от камък. Гранитните блокове са "добити" от съборената стара напълно непригодна съществуваща постройка в парцела. Плътността на камъка акцентира върху първия етаж и прави така, че обемите да стъпят на терена по категоричен начин. Стените на първият етаж са от 25см тухла,14см топлоизолация каменна вата и външен каменен зид 20см. Този обем е пробит двустранно и именно там, странично, се намира основният вход на сградата. Гаражите са прибрани назад като едноетажна пристройка, която да не привлича особено внимание. В допълнение на това вторият етаж е оформен като покрив, въпреки че е пълноценен етаж с неощетени светли височини. Това се постига като върху втория етаж чисто декоративно е „нахлупен“ скат. Целият обем на втория етаж е облечен в метал и по този начин изглежда като покрив.

Със специално внимание е разработен входът - преход от открито през полупокрито, до напълно уплътнено и закрито пространство, но пак с връзка към екстериора. Преходът "вътре-вън" е от голямо значение за разгръщането и въздействието на интериорния дизайн. Планът на първия етаж на сградата е чист правоъгълник, който е пробит двустранно с проход. Когато влизаш през него, попадаш в интимен вътрешен двор с големи, стари дървета. Обемите вън и вътре се четат с една и съща разработка - каменната облицовка на сградата преминава през интериора и излиза навън като облицовка на гаража. Една ниша, която води към входовете на дневната, концентрира смяната на текстурите. Стълбата за втория етаж, максимално визуално олекотена, те повежда нагоре, за да попаднеш в плътта на сградата. Към проекта е разработен и интериорен проект.

 © 2020 Archinova All rights reserved!