Новини

Известни са победителите в Годишните награди ARCHINOVA 2018

Тазгодишното юбилейно издание на "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA” се проведе на 17 октомври в София Ивент Център. Водещ на церемонията беше очарователната Ива Дойчинова.

Темата на петото издание на конкурса беше "Индустриални сгради". Оценяването се проведе в три категории: "Производствени сгради", "Складове и логистични паркове" и "Винарни"

В конкурса участваха 28 проекта. Журито номинира най-добрите 11 проекта. Те бяха показани в изложба във фоайето на София Ивент Център.

 Партньори на конкурса са браншовите организации САБ (Съюз на архитектите в България) и КАБ (Камара на архитектите в България)

news-2018

„Пожелавам с общи усилия архитекти и бизнес да си бъдем полезни, а към организаторите отправям покана изложбата с номинираните проекти да гостува както в Централния дом на архитекта в София, така и във Варна, Бургас и Пловдив, за да популяризираме усилията на всички вас”, каза при откриването на церемонията по награждаването арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

„За своите пет години наградите „ARCHINOVA” показаха, че са едно свежо и полезно събитие за нашата общност. За нас като архитекти е важно да има елемент на състезание и такива форуми, където да споделим своите идеи с колеги, с хора от бранша и с фирмите, които ги изпълняват, така че следващите ни проекти да са още по-добри”, каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България – също партньори на Годишните архитектурни награди „ARCHINOVA 2018”.

Журито на "ARCHINOVA" тази година е с председател проф. д-р а. н. арх. Бойко Кадинов и членове: арх. Мария Стоянова, арх. Бисер Хантов, арх. Мартин Христов, арх. Борис Борисов,  арх. Петя Танъмова, арх. Илко Николов, арх. Иво Пантелеев и арх. Николай Давидков.

news-2018a

„Преди всичко отправям топли думи към самите участници. Независимо от на пръв поглед една непривлекателна тема – „Индустриални сгради”, те са успели да отидат отвъд обичайната поръчка. Поздравявам и тези членове на екипи, чиито имена не присъстват в официалното представяне на проектите, но са помогнали те да бъдат доведени до успешен край”, каза председателят на журито проф. д-р арх. Бойко Кадинов. „Благодаря на организаторите от „ARCHINOVA”, както и на спонсорите на наградите, които помагат на обществото ни да разбере колко важни са архитектите, защото благодарение на тях може да вървим в една по-усмихната среда”, каза проф. д-р арх. Кадинов.

news-2018b

 
14 проекта бяха подадени в категория “ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ”.

Победител стана Производствена сграда „Витанеа”- Пловдив с проектант Архитектурно студио „Абстракта” и „Екогео 92” - арх. Милена Крачанова и арх. Елица Деянова. 

news-2018c


"Този проект има изключително сантиментална стойност за мен. Той започна преди 15 години, когато баща ми - проф. Христо Крачанов - основа семейна фирма за производство на функционални и здравословни храни. Основно предизвикателство в проектирането на фабрика за „Витанеа“ беше да се достигнат високите стандарти за иновативност, здравословност и екологичност, на които залага компанията. Направихме екологична и биоклиматична стратегия, съобразни със спецификата на терена, инфраструктурата и природните ресурси, като проектните решения целяха да намалят влиянието на инвестиционното намерение върху околната среда. За новата фабрика беше извършен енергиен одит, който показа, че икономиятa, която ще бъде реализирана, определена на база произведена продукция и изразходвана елекроенергия, ще бъде над 40%".,сподели арх. Милена Крачанова. 

Йоанна Петрова, експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт Видима – златен спонсор на конкурса връчи приза и грамотата на арх. Крачанова и арх. Деянова с думите: „В конкурса са отличени едни наистина качествени проекти”.

news-2018d

Втора награда в категория „Производствени сгради” спечели Цех за производство на хартиени торби и опаковки „МАГМА ПАК”- Перник. Проектант е Архитектурно бюро „Ваника”: арх. Красимир Джеджев, арх. Диляна Андрова, арх. Ваня Мянкова и дизайнерът Филип Попов.

news-2018e


„Свидетел съм на израстването на „ARCHINOVA” от самото начало - и като член на  журито, и като участник. Благодаря ви, че оценихте нашия проект, с който се справихме независимо от многото хартия и противопожарни изисквания - благодарение на целия екип на „Ваника” и на дизайнера Филип Попов, с когото работим отдавна. Благодаря на всички колеги, които се опитваме да правим красиви промишлените сгради. А напоследък това ни се случва все по-често, което значи, че България върви на добре”, каза арх. Ваня Мянкова от Архитектурно бюро „Ваника”.

„При преглед на проектите ми прави впечатление, че се влага доста естетика - поне в представителната част. Радва ни и че се използва все повече стъкло, което ни прави и пряко съпричастни", сподели с усмивка при връчването на наградата инж. Тодор Димитров - технически консултант „Проекти” в Алукьонигщал – сребърен спонсор на конкурса.

news-2018f

Трета награда в категорията отиде при Завод за лазерни машини „Неона”. Проектант е „Вени Студио Архитекти” ЕООД: арх. Венета Русева, арх. Невена Гашарова и инж. Кремена Костова.

news-2018g

„Сърдечни благодарности на целия ни екип, с който доведохме задачата до край, към нашия изпълнител, който прояви стоически усилия да започне и завърши строежа, и най-вече на инвеститора Росен Русев, който ни се довери да облечем мечтите му в реалност”, каза при приемането на отличието арх. Венета Русева от „Вени Студио Архитекти”.

Спиридон Катоподис, търговски директор на ЕТЕМ – сребърен спонсор на конкурса каза при връчването на наградата: „Смятам, че в конкурса има много хубави проекти и интересна конкуренция”.

news-2018h


Номинирани в категорията „Производствени сгради” бяха още:

news-2018i

Хребозавод "Симид", гр. София  
Проектант: арх. Румен Първанов, ПАМ Консулт

news-2018j

Сервиз за ремонт на двигатели, складове и административно-битова част, гр. Карлово Проектант: арх. Владимир Срадков, "Архитектурно студио ФИ" ООД

Категорията „СКЛАДОВЕ И ЛОГИСТИЧНИ ПАРКОВЕ” събра 10 проекта.
Журито не присъди първа награда.

На второ място журито отличени проекта Логистичен комплекс с офиси, административни звена и складове и Складова база с офиси и административни звена – и двата обекта са търговска база за промишлени стоки в село Труд, община Марица, област Пловдив. Проектант е "Ер Те Консулт" ООД, арх. Радко Тодоров.

news-2018k


„Благодаря на организаторите на конкурса за невероятния дух, който създават. Надявам се да има все повече претенденти за награди, които да покажат, че в България се правят качествени дизайнерски проекти, защото най-трудното нещо за един производствен обект е да се отдели част от неголемия бюджет за един по-добър дизайн. Благодаря на журито, което показа професионализъм в оценяването на проекти и реализации и обективно казва „да” или „не” за определени проекти. Благодаря и на екипите, които неуморно стоят до мен. Очаквайте още такива проекти, които скоро ще ви покажем”, каза арх. Радко Тодоров от "Ер Те Консулт".

„Като един от производителите на панели за индустриални сгради се стремим да създадем качествен продукт, който да отговори на стойностната архитектура, която създавате", каза при връчването на наградата инж. Роза Коюмджийска, експерт маркетинг и продуктово развитие в Технопанел – сребърен спонсор на конкурса.

news-2018l

Трета награда в категорията „Складове и логистични паркове” беше връчена на Логистичен парк „Кредо Г4”- Бургас. Проектант е арх. Иван Атанасов.

news-2018m

„Посвещавам наградата на двама души, които са причина аз да стана архитект, но тази година напуснаха този свят. Единият е баща ми, който не е архитект, но стоеше изцяло зад мен. Другият е проф. Стефан Попов, който ме оформи като архитект. Благодаря и на брат ми, също архитект, който ми помогна много за проекта за Логистичен парк „Кредо Г4”, каза арх. Иван Атанасов.

Инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер ЕООД – сребърен спонсор на конкурсавръчи приза и грамотата на арх. Радко Тодоров и сподели: „Проектантите на промишлени сгради са изправени пред предизвикателството да балансират между чисто техническите изисквания и условията на труд, и да създадат една естетична и здравословна среда. Това е основа, за да може тази среда да създаде и здрава фирмена култура, което е базата за успеха на едно предприятие. „Винербергер” може да е полезен и като доставчик на решения за стени и покриви, и като фирма, която оперира с над 190 фабрики за период от почти 200 години история”.

news-2018n

В категорията бяха номинирани още: 

news-2018o

Логистично-индустриален парк "РОДОПИ", гр. Пловдив 
Проектант: "ЕР ТЕ Консулт" ООД, арх. Радко Тодоров

news-2018p

Логистична база "LEROY MERLIN", Москва, Русия
Проектант: ILDG – Консорциум, включващ Stephen George & Partners–UK и Stephen George International – Bulgaria

 

news-2018q

Административна сграда и складова база, район "Надежда", гр. София
Проектант: „Амфион” ЕООД, арх. Борислав Богданов

В категория „ВИНАРНИ” журито разгледа 4 проекта, но не присъди награда.
В тази категория номинир един проект : Биовинарна „Орбелус" с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти” - арх. Красимира Попова.

невс-2018r


Тази година органозаторите на конкурса изненадаха участници и гости, като  връчиха за първи път специален приз за оригинален проект. Това е Биовинарна „Орбелус" с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти” - арх. Красимира Попова.

„Впечатлени сме от оригиналната идея на архитектите, прекрасното вписване на сградата в околната среда, както и от атрактивната сполучлива идея за Биовинарна „Орбелус”, каза организаторът на конкурса и издател на списания „Още за къщата” и The Building  Дияна Кинова.

„Благодаря, че сме отново заедно, видяхме много добри проекти, лъха оптимизъм и виждаме, че в България могат да се случват хубави неща”, каза и организаторът на конкурса и издател на Портал за архитектура и строителство CityBuild.bg Петър Колчев.

„През годините виждаме, че нещата в България се променят положително, правят се все по-хубави сгради. Нека продължим да творим, да реализираме проекти с гордост, за да покажем и на следващите инвеститори, че в България знаем как да правим нещата”, каза при връчването на наградата Борис Главчовски, управител на Хьорман ЕООД – сребърен спонсор на конкурса. 

silver-sponsor

Арх. Красимира Попова прие наградата и сподели: „Наградата е много ценна за нас”

news-2018z

ARCHINOVA е некомерсиален архитектурен  конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на архитектите на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място - естетика. Конкурсът се оценява от деветчленно жури от уважавани и утвърдени български архитекти с богат професионален опит.

Организатори на Годишни архитектурни награди „ARCHINOVA" са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, Citybuild.bg и The-Building.eu.

Партньори


ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР


ЗЛАТНИ СПОНСОРИ


СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ


СПОНСОР СЪБИТИЕ


ПАРТНЬОРИ


МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ


ОРГАНИЗАТОРИ

© 2020 Archinova All rights reserved!