Победител 2020

Категория: Реализации / Обществени сгради

Австрийски културен павилион FLUCA, гр. Пловдив

Проектант: Ателие DUO, арх. Красимир Тодоров, арх. Пламена Андонова

Информация

Конструкции: инж. Костадин Палазов
Инвеститори : Австрийско посолство - гр. София
Фондация ,,Отворени изкуства" - гр. Пловдив
Реализация: септември 2016 г.

МЯСТОТО

Улица „Отец Паисий“ е специално място в Пловдив, заради своята история, дух и географско положение – тя е успоредна на централната пешеходна улица на града и също представлява културен паралел. Галерия за съвременно изкуство „Сариев“, Фондация „Отворени изкуства“ и арт-кафе „Artnewscafe“ са разположени на улица „Отец Паисий“ само няколко крачки едно от друго. За повече от седем години, трите организации са работили за развитието на пространството на улицата и го утвърждават като алтернативно пространство за изкуство и култура. Това е резултат не само от тяхното местоположение на улицата и редовна дейност, но също така и на фокусирано проучване и близък диалог с обитателите на квартала за тяхното минало, настояще и бъдеще чрез фестивала „Улица Отец Паисий“ (2010-2013) . Трите организации са олицетворение на историческия и съвременен аспект на проекта, който се очаква да стимулира отворени дискусии за значението на обществените пространства и тяхната стойност като място за изкуство и култура.

Австрийският културен павилион е разширение на предишните дейности за активиране на публичното пространство на улицата и го утвърждава като място за култура и изкуство. Улица „Отец Паисий“ е съставен елемент на ГПК -Историческа зона “Филипопол - Тримонциум - Пловдив”, обявен като такъв с решение на НСОПК от 22.05.2000г., протокол №5/2000г., одобрен от Министъра на културата. Тази част от улицата попада в система от улични ансамбли “А*” по ул.”Княз Александър І” и ул.”Отец Паисий” и е в непосредствена близост до античния форумен комплекс.

Сградите в тази част на улицата са жилищно-търговски от началото на XXв. със статут на единични архитектурно-строителни паметници от ансамблово значение.

В тази си част улица „Отец Паисий“ е пешеходна зона и достъпът на автомобили, освен на тези със специално предназначение, е забран.

КОНЦЕПЦИЯ

Focus Direct Urbanism е интердисциплинарен проект за обмен между български и австрийски визуални и приложни художници, кинорежисьори, архитекти, урбанисти и музиканти. Български участници представят работата си в FLUC във Виена, докато австрийските художници имат възможност да направят същото в пространство, в Пловдив, разработено специално за проекта.

Австрийски културен павилион представлява временна мултифункционална сцена, съвместен проект на фондация „Отворени изкуства“ и на FLUC (Vienna) – независимо арт пространство с иновативен подход към оживяването на градското пространство.

Павилионът се използва за изложби, концерти, пърформанси, партита, прожекции, четения, дискусии и други събития. Програмата се изготвя от иницииращите организации и включва български и австрийски артисти. Проектът е подкрепен от Австрийско посолство – София и BKI, Австрия.

ПАВИЛИОНЪТ

Проектът за Австрийския културен павилион е изпълнен е в начало на есента на 2016. Отправна точка е 40 футов карго контейнер (1219х244х289см) и как той може да бъде трансформиран в многофункционална инсталация, която да бъде изложбена площ, място за музикални и сценични изпълнения, презентации и дебати, и сам по себе си да бъде изкуство.

Запазва се основното качество на контейнера: мобилен и компактен. Контейнерът се редуцира до дължина 480 см за да е лесен за преместване и модифициране.

Поставен върху нивелиращи се стъпки. През времето, когато е на улицата и не се употребява (извън събития и изложби), той е затворен и отразява с огледалната си повърхност заобикалящата го среда, като по този начин е в постоянен „диалог“ с нея.

При събития и в зависимост от нуждите на самата арт инсталация могат да се отварят двете къси страни на павилиона, както и едната надлъжна. Павилионът може да се премества и завърта.

Външната страна на конструкцията е облицована със огледална ламарина AISI 304 / BA с дебелина 0,6 мм, която е с огледален ефект, отразявайки градското пространство. Ламарината повтаря всички детайли и елементи по четирите страни и тавана на контейнера.

Стените на контейнера са изолирани от вътрешната страна с 50мм каменна вата. С метална конструкция от вътрешната страна на контейнера всички повърхности : под, стени, таван ще се облицоват с хидрофобен шперплат с покритие от импрегнирана с фенолна смола хартия с тежест 60 / 145 g/m2. Релефната повърхност на този шперплат увеличава сцеплението с предметите върху него. Използвани са различни дебелини, за да се намали допълнителното утежняване на контейнера .

Контейнерът е електрифициран и обурудван с техника, така че да изпълнява ролята си на малка сцена за различни културни събития. Две подови кутии вградени в пода с по 4 контакта ще улеснят различните дейности и събития в арт павилиона.

По вътрешния периметър на контейнера е монтирана релса, която ще дава възможност за инсталация на различни материали във връзка с временни инсталации и пърформанси.

Осветлението е решено с релса монтирана в облицовката на тавана. Осем насочващи се прожектора окомплектовани с LED лампи 4000К и IRC>80 ще обслужват различните функции.

Извън сезона на културните събития (октомври - април) контейнерът ще бъде преместван на склад в закрито пространство, за да се запази от атмосферните влияния.

Площ на павиона :

Извън събития 12 кв.м

По време на събития : 24 кв.м



© 2020 Archinova All rights reserved!