Номиниран 2020

Категория: Реализации / Обществени сгради

Културен център „Стара Загора“

Проектант: Новиза ЕООД, арх. Веселин Алексиев и арх. Правдомира Алексиева

Информация

Реконструкция, модернизация, интериор и обзавеждане на концертна зала в сградата на областна администрация, гр. Стара Загора

ЗА ОБЕКТА: Сградата се намира на стратегическо място в най-оживената част на града и е заобиколена от сгради, строени през различни исторически периоди. 

Екстериорът на сградата преди намесата с нищо не показваше за съществуването на концертната зала. Решението с окачена фасада от лазерно изрязана с форми на шевица кортенова ламарина, комбинирана с алуминиеви пана е вдъхновено от преплитането на културите на това място- българското звучене на шевиците, съчетано с усещане за дантела в ориенталската архитектура поради намиращата се в съседство Ески джамия, сега Музей на религиите. Кортеновата ламарина е устойчива на атмосферни влияния и придава един различен вид на фасадата, обединявайки модерна и старинна визия.

Идеята за новата организация на залата е породена от стремежа за постигане многофункционалност. Партерно ниво се оборудва с  амфитеатрални тапицирани седалки с телескопично прибиране- система, която предлага възможност залата да се използва за танцови забави, изложения, конференции, презентации, фолклорни танцови спектакли, рецитали и др.  

Залата запазва конфигурацията си, като се подменят облицовките на стените от ПДЧ плоскости с трудногорими материали- акустични панели Ecophone, звукоразпръскващи гипсови декоративни пана и фиброциментови плоскости. 

Конструкцията на окачения таван в залата се запазва, като се облича с перфориран гипсокартон с минерална вата за звукопоглъщане. С новите облицовки на стени и таван се постига уникална акустика на залата.

За стените и окачения таван на фоайетата са използвани фиброциментови плоскости с цвета на кортеновата ламарина. На ключови места в интериора се появяват перфорирани пана със шевици за осъществяване на връзка между интериора и екстериора. Съществуващите керамични пана във фоайетата се запазват, за да запазят спомена за предишната зала. 

Запазват се 24-те купола за горно осветление в източното фоайе на 2.етаж, като се монтират ЛЕД ленти по периметъра на куполите.   В западното фоайе се появяват 24 кръгли осветителни тела, които оформят реплика на фоайето с куполите.  Фоайетата на 2.етаж предлагат възможност за обособяване на информационни кътове, презентации, галерии за постоянни и временни изложби.  

Настилка във фоайетата е от гранитни плочи, а настилката от паркет в залата се запази и се реставрира.



© 2020 Archinova All rights reserved!