Номиниран 2020

Категория: Реализации / Многофамилни жилищни сгради

Atlantis Residence Park

Проектант: Spacemode studio, арх. Асен Игнатов, арх. Милица Петрова

Информация

Atlantis Residence Park е комплекс, разположен в парцел със съществуваща многогодишна растителност, като основна цел е да се съхранят ценните дървесни видове. Концепцията на инвестиционното намерение е да се създаде сигурност и комфорт в комплекс от затворен тип с акцент върху озеленяването и организирането на тематична паркова среда. Atlantis Residence Park обхваща площ от 9500 кв. м. като 60% от пространството са зелени площи. Те са обособени в 7 паркови зони – зони за отдих на цялото семейство с пейки и беседки, BBQ, територия за пикник, детска площадка, зона за спорт и релакс, обособено място за домашни любимци, декоративна градина с шахматен релеф и др. Инвестицонната идея е да се пресъздаде домашен живот извън рамките на четирите стени. Този начин на обитаване е много по-здравословен, социален и естествен. Всеки един от апартаментите е проектиран така, че да има изглед към парка, като почти всички жилища са ориентирани на юг към морето. 

Ситуирането на застрояването е хармонично вписано в прилежащия парк, като са съхранени всички съществуващи многогодишни растителни видове - кестени, кипариси, липи и др. Обемно пространственото решение е формирано от редуващи се градини, като формата на сградата следва спецификите на терена и пропуска зеленината между отделните жилищни единици. Сградата е проектирана в съответствие със съвременните тенденции за здравословна среда, като съчетава  трите основни елемента: комфорт и уют на дома с функционални разпределения, детайлно зониране и озеленяване на парковите пространства и акцентиране върху гледката към морския бряг.  Създадена е модерна визия в бяло, символизиращо морския бряг и дървесна текстура в реверанс към кестеновите дървета. Съчетани са динамиката на градския живот със спокойствието на парковата зона в близост до морския бряг. Фасадата е сегментирана в три обема, като визуално пресъздава няколко отделни сгради и по ниска етажност чрез обединяване на две етажни височини в единен модул. 

Сградата следва съвременните тенденции за качество и иновативни решения за електрически зарядни станции, домофонните системи, свързване на  на дъждовната вода с инсталацията на поливните системи и др. Традиционните асфалтови настилки са заменени с павета при обособяването на пешеходни и паркинг зони около жилищните модули. Строителството е извършено с повишено внимание и отношение към съществуващата растителност. Проектирани са елементи на градски дизайн, огради и входни врати от HPL, в съответствие с цялостната концепция за визия на сградата. Разработена е единна визия за сградата и прилежащото и околно пространство.© 2020 Archinova All rights reserved!