Победител 2020

Категория: Реализации / Многофамилни жилищни сгради

Бояна 49

Проектант: I/O apxumekmu, арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов

Информация

проект: 2014-2016

строителство: 2016-2019

РЗП: 5120 кв. м.

Имот: 5585 кв. м.

Тази жилищна сграда с двайсет апартамента се намира във вилната зона на Бояна на ул. Панорамен път 49 в София. Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора, прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив, помагат сградата да се слее с нея. Наклонена паркинг рампа качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража. Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите. Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града.

Boyana 49

I/O architects

Design team: Viara Jeliazkova, Georgi Katov, Stefan Apostolov

Structural engineering: Strukto, Kamen Slavnin

Photography: Assen Emilov

 

Location: Sofia, Bulgaria

Project: 2014-2016

Construction: 2016-2019

gross floor area: 5120 sq.m

plot area: 5585 sq.m.

This twenty apartments residential building is located in a renowned villas area of Sofia between the city and the mountain. Precise positioning in the middle of the vast steep plot among the trees of a mixed forest both conceals its scale and provides privacy. The metallic appearance and the horizontality of the structure are in strong opposition to the natural surroundings while the extensive glazing reflections camouflages it. A parking ramp is leading gradually from the street through a large transparent gate up to the deep underground monolith space of the garage. The double-height lobby brings a garden view light and softer materiality into it while the triple loop neon chandelier marks the route to the apartments. A small gathering space next to the garden and the series of stairs lead to the close-up trees and cityscape views of the private dwellings.



© 2020 Archinova All rights reserved!