Участник 2020

Категория: Реализации / Еднофамилни жилищни сгради

Къща „Мадара“

Проектант: Улянов Архитекти ЕООД, арх. Йордан Улянов

Информация

Местоположение: с. Мадара, обл. Шумен

Година: 2016 г.

Къща „Мадара“ е с традиционна архитектура на алпийско шале, където камъкът и дървото са естествено допълващи се. Тук видимите дървени конструктивни елементи се преплитат със стъклото, фасадите са украсени с "шевици" от дърво, а камъкът e връзката на къщата със земята.

Естетиката на сградата е породена от желанието за здравословна среда на живот с естествени материали, висока чистота на въздуха вътре и уютна, намаляваща стреса атмосфера. Това е постигнато чрез използването на чисти, възобновими и висококачествени материали и внимание към детайлите. Целта е да създаването на красива и ергономична къща в класически тиролски стил. 

Функционалност, енергийна ефективност и устойчивост са съчетани в тази сграда, за да се постигне оптимална среда за човека с минимално въздействие върху природата. За построяването на къщата са използвани предварително изготвени дървени панели. Фасадите и покривът са вентилирани и са изпълнени по детайли и с дебелина на изолациите близки до изискванията за Пасивна Къща. Използването на камък и дърво на фасадите и в интериора следват вече заложената концепция за устойчивост и здравословна среда. Изложението на къщата и размерът на прозорците и засенчващите елементи са обстойно изследвани, за да бъде постигнато оптимално засенчване през лятото и ослънчаване през зимата. Към момента сградата почти не изисква отопление дори и през най-студените зимни месеци.

Доброто функционално разпределение допринася за оптималния комфорт на обитаване.

Сградата е с едно подземно и две надземни нива. Основният подход е от улицата от изток, където през павирана площадка се достига до гараж с две паркоместа. Главният вход на къщата е  от север, където е предвидено светло антре, водещо на юг до просторно дневно помещение със зони за меко сядане, камина, трапезария и отделена със стъкло кухня. На това ниво са разположени също така - спалня със самостоятелни гардероб и баня, веранда, гараж и сервизни помещения. В сутерена са предвидени изба и склад.

От стълбата на втория етаж се достига до обширно общо пространство – зона за игри, към което са проектирани три спални и баня с тоалетна.

Къща „Мадара“ е комфортна, функционална и естетически издържана класическа дървена къща, създаваща уютна и здравословна среда за своите обитатели.© 2020 Archinova All rights reserved!