Номиниран 2020

Категория: Реализации / Еднофамилни жилищни сгради

Вила Мария – Панчарево Парк

Проектант: арх. Владимир Михов и колектив, арх. Владимир Михов и колектив

Информация

Вила Мария е първата, завършена до ключ сграда от комплекса на Панчарево парк. Поради специфичния характер на терена, тя е реализирана по нестандартна пространствено-комуникационна схема - с подход отгоре надолу. Тази особеност е използвана за постигането на индивидуалност в решението и оптимално вписване в околната среда, при стриктно спазване на изискванията за функционалност и практичност. Основните помещения на сградата са ориентирани с гръб към улицата, към тихото пространство на затревения двор. От всички етажни и дворни нива се открива чудесна панорама към гр. София, Панчаревското езеро и планинските образувания на изток.

Функционалност

На горно ниво, в пряка обвързаност с пътя са разположени входовете на сградата – автомобилен и пешеходен. Освен гаражите, тук са позиционирани приемна за външни посетители и малък фитнес със сауна. Покритите тераси към тези помещения правят контакта с прилежащите пространства пълноценен, а въздействието на панорамната гледка още по-вълнуващо. Изпълнена по специален детайл стълба свързва входното фоайе с разположения под него етаж, съдържащ основните помещения на сградата.

Специално внимание е обърнато на дневната зона, решението на която е подчинено на следните приоритети:

1) Ориентиране на дневната и трапезарията по посока на двора и хубавата гледка към Панчаревското езеро и Лозен планина;

2) Осигуряване на непосредствена връзка с пространствата около външния басейн и свързания с него кът за сядане; 3) Използване на разположената срещу входа на дневната камина, като важен композиционен елемент в интериора;

4) Добра функционална обвързаност между всички помещения от групата;

5) Прилагане на модерни дизайнерски решения при изпълнението на интериора.

Зоната със спалните помещения е организирана около самостоятелна комуникация, което и осигурява необходимата изолираност. Всяка от четирите спални е оборудвана с баня и санитарен възел, а най-голямата от тях - с 2 помещения-дрешници.

Обслужващата зона включва помещение за персонал, перално-сушилно, складове и технически помещения. Част от тези помещения са разположени в най- ниско разположеното, полувкопано ниво на сградата.

Дворно пространство

Едно от най-важните достойнства на сградата е прилежащият към нея двор. Той е разделен на две тераси, разположени на различни нива. Долното от тях е затревено почти изцяло, а на горното са поместени открит басейн и потопен в терена кът за сядане. Последният е организиран около газово огнище и е покрит с пергола.

Пространственото изживяване в тази част от двора се подсилва от реализираният по надлъжния ръб на басейна „инфинити“ефект, превръщащ водната повърхност в свързващо звено с далечните перспективи към София и Панчаревското езеро.

Екстериор

Архитектурният образ на вила Мария е синтез от лаконичност, добри пропорции и подчертан хоризонтализъм. Композицията е триделна и съдържа цокълна, средна и завършваща горна част. Благодарение на своите размери, специфичното остъкляване и изнесения напред фронт, средният обем доминира, обединявайки останалите компоненти на сградата в единно цяло. Важен акцент в главната фасада е коминното тяло на камината, пронизващо общата структура във височина, противопоставяйки се по този начин на хоризонтално ориентираните обеми.

Към улицата сградата се възприема като едноетажна. Силуетът и в тази посока е спокоен и относително затворен, но нелишен от представителност.© 2020 Archinova All rights reserved!