Номиниран 2020

Категория: Реализации - Хотели, Сгради за спорт, туризъм и рекреация

Скейт парк в градския парк на гр. Нова Загора

Проектант: Блупринт Архитекти ООД, арх. Стоян Мирлев, арх. Илия Христов, арх. Стефан Иванов

Информация

Местоположение: гр. Нова Загора
Година: 2019
Фаза: Завършен
РЗП: 570 м2

 

Реализацията на първия скейт парк в Нова Загора е по инициатива на местни деца и младежи, които входират подписка с желанието си в общината, която се задейства и превръща това тяхно желание в реалност. Проектът е разработен от нас - студио Blueprint Architects, като това е първи подобен проект, който имаме възможност да проектираме. Скейт парковете са специфични спортни съоръжения със своите особености и изисквания, а запознаването с материята, беше едно от най-интересните неща за нас. В края на октомври 2019г. е направена първата копка, а на 6 март 2020, скейт паркът е официално открит.

Скейт паркът се намира в северозападната част на градския парк на Нова Загора, в непосредствена близост до главните пешеходни алеи. Отделен е с естествена зелена преграда от тях, вписвайки се между съществуващите дървета. Площадката има обособена зона с пейки за отдих, чудесно място за наблюдаване на каращите. Съоръженията в скейт парка са с различни нива на трудност, а общата му площ е 570m2, включително зоната за отдих. Неговата по-голяма част е вкопана, с цел визуално да не нарушава парковата среда и да се слее с околното озеленяване.

Целият скейт парк е изпълнен с шлайфана армирана бетонова настилка. Бетонът е устойчив, с възможност да се моделира по множество начини, да поема различни натоварвания без да показва следи от ползване за дълго време, едновременно с това е лесен за поддръжка. Това го прави най-подходящата настилка за такъв тип спортно съоръжение на открито. След внимателното полагане и оформяне става перфектната комбинация за всеки елемент на скейтборда.

Такива бетонови скейт паркове има изградени съвсем малко на брой в страната. Те са чудесна предпоставка за хора от всякакви възрасти да спортуват и да срещат други хора със сходни интереси. Нашият екип е щастлив, че имаше възможността да проектира такова публично пространство.© 2020 Archinova All rights reserved!