Специална награда 2020

Категория: Реализации / Еднофамилни жилищни сгради

Къща 007

Проектант: „Николова Радев Архитекти “ ООД, арх. Катерина Николова, арх. Ганчо Радев

Информация

Местоположение:  южно от гр. София

Къща 007 е съвременна еднофамилна жилищна сграда. 

Разположена сред природата, южно от София, тази къща е дом за младо семейство и отразява любовта на собствениците към качествената архитектура и модерната еклектика в интериорния дизайн - проектирана с усет и внимание към детайла.

В избора на фасадни материали влияние има традиционната архитектура на Северна Европа, а общите интериорни пространства преливат едно в друго и завършват в просторни тераси. 

Силен вертикален акцент е въздухът над входното антре и стълбата, който свързва полусутерена с двете жилищни нива. Отличителен елемент, засилващ въздействието на светлината в интериора, е японската градина, на която се излиза от основната спалня на второ ниво.

Ориентирана на изток и север - към най-красивите елементи на заобикалящата я природа, къщата е с терасиран двор, оформен с габиони, и малък басейн пред покритата тераса към дневната.

Функционалност на архитектурното решение 

Сградата е ориентирана в парцела, така че да се освети максимално от изток и да загърби хотел и паркинг от запад. Достъпът е от към тупик в северозападния край на имота.  Троен гараж е оформен от запад, в полувкопано ниво на къщата.

Сградата е проектирана на три нива – полу-сутерен и две жилищни нива.

В сутерена , от запад е входа за къщата, с входно антре с гардеробно и стълба към горните два етажа. От тук започва и основния пространствен акцент в интериора на сградата – пробив през трите нива, ограден с парапети, и видим от всяко ниво, осветен от юг и запад с остъкление през трите нива. В сутерена са разположени още  тройния гараж, техническото помещение за сградните инсталации и склада, които се вентилират от прозорец в английски двор.

На първия етаж е организирана дневна с кухня, трапезария, зона камина и меко сядане, както и гостна спалня на изток с предверие и баня. Срещу кухнята е разположен малък склад за продукти. Дневната гледа към двора на изток и гледката на север, като от нея се излиза на покрита тераса с външна камина и две зони за сядане.

На втория етаж са разположени две спални с баня на изток, родителската спалня с баня и дрешник на запад и север. От  тази спалня се излиза на две тераси – едната открита към гледката на север, а друга на юг към малка тераса тип „японска градина“. На запад гледа и мокрото помещение.

Устойчивост, естетика и вписване в околната среда 

Естетиката на сградата се определя от изходните данни и от стремежа за максимално добро ослънчаване и изолиране на сградата от близките хотел, паркинг и улица.  Къщата е един монолитен плътен обем с плосък покрив и фасадна облицовка от кафяво-сиви керамични тухли. Постигнато е изискването на заданието за изчистени, спокойни, елегантни форми и акцент върху качествените материали – керамика, дърво при настилките, черен метал. 

При избора на цветове за фасадата и дворното пространство, оформено с подпорни стени от габиони, водещ е стремежа за максимално добро вписване на обема в заобикалящата го природна среда. Сградата носи модерен дух и се различава от масовата архитектура при съвременните фасадни решения.

Съобразявайки се с екологичните тенденции в съвременната архитектура сградата е неразчленена, с окачена фасада с изолационна вата, за максимална топлотехническа ефективност. Отоплението е с термо помпа. При избора на материали по фасадите също водещо е желанието за устойчивост – керамичните блокове не изискват специална поддръжка, и са естествен материал, който има акумулиращи свойства. 

Иновативност

Комбинацията между практично организирани функционално жилищни пространства с лукса на въздуха през три нива дава на този дом уникален дух и усещане. За цялостното въздействие силно допринася и избора на материали за фасадата. Видимите керамични блокове са в нетрадиционен цвят, избран за да се впише сградата максимално качествено в околна среда. 

За преодоляване на проблемите свързани със земетръса в България окачената фасада е с иновативен детайл, изработен специално за обекта – срязана наполовина в дебелина белгийска фасадна тухла, изчислено за да не тежи при земетръс, закрепена сухо за метална конструкция пред изолационна вата, въздух за вентилация и основна носеща конструкция.

Прозирната зидария пред прозорците е изцяло съобразена с останалата като ритъм на редене, но при нея е използвано и лепило за да се постигне правилния естетически ефект.

Зоната при басейна от изток също е завършена с уникално за обекта решение – изработен е цялостен капак от декинг, който с плъзгане по релси покрива басейна през зимните месеци или когато няма нужда да се използва. 

Красивите подпорни стени от габиони, често използвани в пътното строителство и рядко в жилищното, тук намират своето точно приложение. С тях в двора на къщата се постига едновременно функционалната цел за терасиране на имота с естетическа за вписване в природната среда с помощта на естествени и трайни материали.

Технико-икономически показатели

       Площ на имота 4,058 дка 
      ЗП 165 м2
      РЗП 480 м2© 2020 Archinova All rights reserved!