Номиниран 2020

Категория: Реализации - Бизнес, Административни, Търговски и Индустр. сград

Преустройство и смяна на предназначение на промишлена сграда в офисна сграда с шоурум

Проектант: „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

Информация

Проект: Преустройство и смяна предназначението на Промишлена сграда – Изпитателна лаборатория, част от индустриален комплекс  на НПЗ „Илиянци - Запад“, гр. София, бул. Рожен №41, в Офисна сграда с шоурум
Фаза: Реализация, гр. София 2019г.

Сградата е част от индустриален комплекс (бивш завод „Васил Коларов“), на бул. „Рожен“ в София. Строена е през 70-те години. Конструкцията е осъществена чрез стоманобетонен скелет, съставен от колони, греди и плочи. Външните стени са от тухли, видима зидария, с дебелина около 50 см.

Може да се обобщи, че реализацията представлява вдъхване на нов живот на сграда с много изявен характер, но доведена до състояние на пълна деградация вследствие на повече от 30 години неизползване. За качествата и визията на пространствата говори фактът, че периодично е служила за декор при снимането на чуждестранни екшън продукции.

Сградата е преусторена от промишлена в административна с офиси, мащабен шоурум на площ от повече от 1000 кв. м и заведение за бързо хранене за служителите на компанията-ползвател. Обемно-планировъчното решение е съобразено с пространствените и конструктивни дадености, както и с конкретните нужди на възложителя, без да се засяга конструкцията на сградата. 

На първо ниво са разположени офиси, санитарни помещения, помещения за охрана и ГРТ, както и зали за изложение на продукти, които предлага компанията. На това ниво е и заведението за бързо хранене на самообслужване. На второ ниво се разполагат офиси, зали за срещи, санитарни помещения и архив.

Независимо, че не е регистрирана като НКЦ, проектът третира сградата като културна ценност. Основна цел е не само общото съхраняване на характера й, но също и реставрация на фасадите и на характерната видима конструкция в интериорите. Запазени и обновени са всички елементи от първоначалнта й функция: гредови кран, обслужващи пожарникарски стълби, пасарели, както и медният глобус, използван за осъществяване на електрически разряди. Основно почистени и санирани са фасадите, стените и таваните. Положени са изцяло нови мазилки, шпакловки и боя. Минимално са променени разпределенията с оглед създаване на цялостен шоурум в ясно обособени зони. Всяка зона съответства на определено оригинално пространство, използвайки потенциала му и характера му.

Изградена е частично нова бетонова настилка в залите на шоурума за изравняване на нивата. Новите настилки във всички помещения са върху съществуващите, като включват топлоизолация, замазка с подово отопление и керамични плочи.© 2020 Archinova All rights reserved!