Номиниран 2020

Категория: Проекти / Еднофамилни жилищни сгради

Вила Роза

Проектант: Соба Студио ЕООД, арх. Кирил Георгиев, Детелина Бакалова

Информация

ЗАДАНИЕ ОТ ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ
Желанието на възложителя е да се проектира еднофамилна къща която да разполага с три спални помещения от които две за семейството и една за възможност за отсядане на гости, дневна с кухня, басейн с два коридора за плуване, място за фитнес кът с разтягане, термо зона, гаражи и кабинет. Да се намери максимално голяма отвореност на сградата към околното пространство с цел светлина и гледки.

СЪЩЕСТВУВАЩ ТЕРЕН
Теренът на имота се развива в посока запад-изток, като в източната си част става изключително стръмен с денивилация от 5-6метра. От източна страна се открива страхотна гледка заради огромните падове в терена и липсата на постройки в околовръст на сградата. избора на терен не е случаен, защото от почти всички страни има гледки, като от юг и от запад терена е заобиколен с бурна растителност. По-голямата част от имота представлява дива растителност, единствено в северната част на имота има свободно поле за развитие на строителство. Една от основните цели с поместването на сградата е да се запазят почти цялата растителност непокътната, с което да се запази усещането за дивата природа.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ И КОНЦЕПЦИЯ
Входа на сградата е разположен от запад, като са предвидени три гаражни врати от двете страни на входа. възложителя е любител на автомобилите за това са предвидени и повече на брой паркоместа. Влизайки през порталния вход на къщата човек попада в един коридор който свързва двете гаражни клетки и кабинета, като в по-малкия гараж са разположени шоу клас автомобили които са свързани визуално с кабинета и с коридора. След това са свързващ и разпределителен коридор към дневния и нощния тракт на къщата. Спалните помещения са разположени с от северната страна с гледка към планина а от юг е басейна с термозоната. Избора на басейна да бъде разположен от тази страна е продиктуван от южното ослънчаване, което ще създава една продължителна и постоянна топлина в това пространство. До басейна отново от юг са разположени сауна с гледка към вътрешния двор от юг, парна баня, солна стая и термо зона. Към помещението на басейна е предвидена зона за фитнес и разтягане, също така и перално помещение и тоалетна, която да може да бъде използвана от гостите в къщата и от ползващите басейна. Около басейна са предвидени зона за отдих и релакс. Басейна е с със стъпало за почивка в източната си част с цел откриване на гледките на изток.

Над басейна е дневната с кухня към нея. Дневната и басейна са разделени чрез витрина, като по този начин те ще могат да бъдат обединени като в едно цяло помещение. От дневна може да се слезе към помещението на долното ниво – библиотека, което изкарва хората към източния двор на къщата.

Южния двор на къщата дава възможност за усамотение и тишина. Терена е изравнен в частта с басейна за да може да се получи зона за почивка и отмора. До сградата е предвидено барбекю което е част от сградата.

Дограмата на сградата е изцяло с плъзгащи врати, с което се цели големи светли пространства и вкарване на околната среда в къщата.
Обекта и визията на сградата е продиктуван изцяло в духа на устойчивата архитектура.

ТИПОЛОГИЯ НА КОНСТРУКЦИЯТА
Конструкцията на сградата е монолитна-стоманобетонова конструкция, безгредова.
Покрива е плосък. Съставните му части са хидроизолация, бетон за наклон, топлоизолация 15см,пароизолация, ст.б. плоча.
Отводняването е чрез воронки.
Фасадата е решена с тухлена зидария wienerberger porotherm 25 n+f
Дограмата е с-ма на ЕТЕМ es70

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ: Материалите които са използвани за фасадата са основно врачански варовик и неговите текстурни разновидности.

гладък шлайфан варовик
врачански варовик - рустика 
врачански варовик - бучардисан
алуминиев композитен панел – рал 90
алуминиеви панели
гранит за настилките
ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:

РЗП: 1200 кв.м.© 2020 Archinova All rights reserved!