Номиниран 2020

Категория: Проекти / Еднофамилни жилищни сгради

Еднофамилна къща – Бункера

Проектант: Студио 5Д ЕООД, арх. Петя Демирева

Информация

Функционално решение
Достъпът до парцела се осъществява от ул. Приятели разположена на северозапад спрямо имота. Теренът е с естествена денивелация като в зоната на влизане е по-високата му част.
Къщата е решена на две надземни нива, както и едно полуподземно с частичен излаз към дъното на парцела в по-ниската му част. Главният пешеходен вход е на югозападната фасада, на ниво +/-0,00. На същото ниво, на северозапад е автомобилния достъп към закритите гаражи. Освен чрез вътрешно стълбище за комуникацията между етажите е предвиден и асансьор.

Партерно ниво
Обособено е централно входно пространство, частично през две нива, което формира две зони около себе си. Отляво са разположени обслужващи помещения – гараж за 3 автомобила, гардероб, тоалетна с предверие, санитарно помещение. Тук е и стълбището, водещо към подземното ниво и втория етаж. Отдясно на входното пространство, в югоизточната част на къщата, на полуниво са помещенията от група ден – дневна и трапезария с ориентация на югоизток, кухня с обслужващо помещение с ориентация на североизток и тераса на югоизток с достъп до задната част на двора.

Първи етаж
На това ниво са разположени помещенията от група нощ. Оформена е самостоятелна зона с главна спалня в дясната - югоизточна част на къщата. Прилежащи към тази зона са дрешници, бани, тоалетни с общо предверие и тераси.
В лявата част на етажа, на югозапад е разположена детска спалня с дрешник, самостоятелна баня с тоалетна и тераса. Между тези две зони са разположени две спални за гости със самостоятелни санитарни възли. В северозападната част е предвидено перално помещение с излаз на лождия на север.

Полуподземен етаж
Подземният етаж е достъпен както посредством вътрешната комуникация, така и през английски двор на североизточната фасада. Английският двор осигурява достъп също до техническото помещение, в което е разположено оборудването за отопление/охлаждане на къщата, и съседна на него работилница. От тук е и входът за обособената за иконом зона, състояща се от дневна с кухня, спалня и санитарен възел. Помещенията имат естествено осветяване към английския двор и към терасата на югоизток.

В останалата част на това ниво се предвижда релакс зона със сауна и обслужващите я помещения – съблекалня с душ, отделна тоалетна обслужваща също цялото ниво.
На полуподземното ниво се намира фитнес зона с лятна кухня. От тук е осигурен излаз на ниво терен, с преход през покрита тераса към дворното пространство в задния двор, където е разположен басейн.

Дворно пространство
Условно е решено на две нива с плавен преход помежду им в зоната на дневната. В задната част е разположен басейн с площадка около него. По-голямата част от двора е озеленен, като е предвидена и различна по вид и размери растителност.

Архитектурно решение
Обемно пространственото и композиционно решение по естествен начин произлизат от топографията на терена, а разположението на достъпите и функционалните зони е съобразено с географската му ориентация и търсените гледки и перспективи. 
Основен елемент е взаимодействието между вътрешното и външното пространство, намиращо израз в обемите и използваните материали. Монолитната визия на видимия бетон на фасадите от една страна и архитектурните елементи със силна перспектива от друга създават противоречиво усещане за спокойствие и динамика едновременно.
Дълбоките козирки и тераси осигуряват пасивен контрол на слънцето през лятото, а подходящо избраното стъкло спомага за събиране на слънчевата енергия през зимата.
Двойните стени на видимия бетон с топлоизолация помежду им спомагат за постигане на ниска топлопроводимост на ограждащата конструкция.

Конструктивно решение
Конструктивното решение е изцяло подчинено на архитектурния образ и спецификата на проекта свързана с видимия бетон. Това налага специфични детайли, конкретно качество на вложените материали и точност на изпълнението.

Основни строителни материали
Фасадни материали – двойни стени от видим бетон с топлоизолация, дъсчена обшивка
Външни стени – 25см тухла/бетон с топлоизолация
Вътрешни преградни стени – 12, 25см тухла, бетон
Покрив – плосък покрив с топло и хидроизолация

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ: гр. София, р-н Витоша, в. з. Малинова долина - Бункера
ВЪЗЛОЖИТЕЛ: ЧАСТНО ЛИЦЕ
ИЗПЪЛНИТЕЛ: СТУДИО 5Д ЕООД
ГОДИНА НА ПРОЕКТИРАНЕ: 2019
ПЛОЩ НА ИМОТА: 1359 м2
ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ: 271.6 м2
РЗП НАДЗЕМНО: 587.2 м2
РЗП ПОДЗЕМНО: 325.9 м2© 2020 Archinova All rights reserved!