Специална награда 2020

Категория: Концептуални проекти

Глемпинг „Съвременни номади“

Проектант: Ивелин Михалев

Информация

ГЕОГРАФСКО РАЗПОЛОЖЕНИЕ 

Разработваният имот се намира в Югозападната част на България, южно от гр. София. В близост до най-големия по площ и обем язовир в България - язовир Искър. Транспортните връзки до язовира хипотетично го разделя на две части - източна и западна. Достъпът до западната част е през Самоковско шосе, а до източната през Автомагистрала Хемус и гр. Ихтиман. Западната половина е урбанизирана, поради лесния и удобен достъп по път за гр. Самоков и к.к. Боровец. Многобройните имоти там са разделили района на отделни местности – в.з Щъркелово Гнездо, м. Пасарел, в.з. Калковско, м. Лавандулите и др. - основно в тази част на язовира са разположени съществуващите места за временно настаняване, частни домове, заведения за хранене и спортни атракции. Противоположно на западната, източната част на язовира е неурбанизирана, с незначителен брой застрояване. Достъпността е основно от гр. Ихтиман през главния път, който стига до гр. Самоков. 

ИДЕЯ

Далеч сред природата сред планини, морета и езера, но с всички удобства на хотелски стаи. Това е новото течение в къмпингуването, наречено Глемпинг (комбинация от английските думи glamorous и camping) или така нареченото луксозно къмпингуване. Глемпинг съвременни номади е вдъхновен от най-популярното сред студентите, подрастващите и вече успелите кариеристи – работа от дистанция. Глемпинг съвременни номади е място, което е близко до града, но разположен в достатъчно диво и слято с природата място, в което всеки може да отиде за кратко или дълго време сред природата, да работи, да разпусне, да спортува, тиймбилдинг активности или дори и по-големи мероприятия. Глемпингът е разработен така, че да има достатъчно места за настаняване от всякаква категория и стил на нощувка.

СИТУАЦИЯ 

Избраният имот се намира именно в тази дива и неурбанизирана половина на язовира. Имотът е с площ от 35 дка. В имота съществуващите сгради са три нефункциониращи бунгала, малък ресторант и малки парцели, предназначени за целогодишно отдаване на каравани и кемпери под наем. Имотът е  разположен върху южен склон и богато залесен от многогодишни бели борове и бели брези. Благоприятното разположение до планината Рила и най-големия воден язовир съдейства имотът да предлага и голямо разнообразие от активности - лов, риболов, ветроходство, гребане, планински преходи, катерене, практикуване на зимни спортове и т.н. Тези фактори предразполагат жилищата да бъдат привлекателно място както за сезонно, така и за целогодишното настаняване. Този анализ е отразен в главната идея на глемпингът и неговото градоустройствено решение. Решението е: ясно разделяне на функцията на две основни зони, сезонна и целогодишна, а там, където двете основни зони се засичат да бъде общественото обслужване. Обществено обслужване се състои от няколко отделни сгради, обслужващи всички нужди на посетителите.

ОБСЛУЖВАЩИ СГРАДИ

Сграда №1 Е сграда, с която първо се срещат посетителите. Тя изпълнява административните нужди на селището. Приемно фоайе за регистрация, медицински кабинет, кабинет за управител и санитарни помещения са функциите, заемащи тази площ. Към нея е предвиден паркинг, отговарящ на нормативните изисквания.
Сграда №2 - Сградата представлява две помещения от 200 кв. м. предназначени за смесен магазини, които ще обслужване нуждите на посетителите. Голям склад и Камериерски офис. 
Сграда №3,4 - Тя обединява няколко основни функции за глемпинга. Сградата се състои от два етажа. На първия е разположен бар и ресторант със собствена напълно обзаведена кухня, бар, зала за 100 души, сепарирана на различни зони, санитарни помещения, складове и стълбищна клетка и асансьор, обслужващи втория етаж на сградата. Той се състои от две зали, които се обединяват в едно общо помещение посредством мобилни стенни панели. Тези зали са оборудвани с интернет връзка и мебелно обзавеждане, подходящо за различни дейности. Залата е подходяща за временни експозиции, практикуване на свободни професии, организирани на фирмени, културни и кулинарни мероприятия. Посетителите могат да използват и широкоплощната тераса с панорамна гледка към целия язовир. 
№8 – Ветрходния бар-клуб приема ролята на кей, за акостиране на пристигащите гости с водни моторни превозни средства. Той е притегателен център не само за посетителите на глемпинга, а и за посетителите на целия язовир. 
№5,6,78 – басейн, открити фитнес и волейболни игрища, лодки за отдаване под наем и барбекю зона, детски кът за деца между 1-6г. възраст, и детски кът за деца между 6-14г. възраст са част от другите развлечения, които предлага глемпингът.
ЖИЛИЩА ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ

Временното настаняване се състои от 4 типа – големи, малки бунгала, еднопространсвено бунгало, и малки имоти, предназначени за каравани и кемпери. За целогодишно обитаване са предвидени голямото и малко бунгало. 

Двата типа жилища за целогодишно настаняване са общо 18, като 9 са големите и 9 са малките. Предвидени са по една от всеки тип жилища, пригодени за хора в неравностойно положение.
Всяко от жилищата разполага с дневно помещение, трапезарна маса за 4/6 души, напълно обзаведена кухня, санитарно помещение с инфрачервена сауна и спално помещение. Разликата между двата типа жилища е в големината на дневните помещения, броят на санитарните помещения това, че голямото жилище разполага с външно дървено джакузи.

Другите два типа жилища за настаняване са сезонни, разделени са на две – еднопространствени бунгала и малки парцели са пригодени с ток и вода за каравани и кемпери.
Еднопространствените жилища заместват класическите палатки, като предлагат удобствата да имаш покрив, ток и двуместно легло.
Разположени хармонично в боровата гора, къщите са повдигнати на стоманени пилоти до максимална кота от +4.00м. Целта е да имат минимален отпечатък върху земната основа и да не нарушават фауната и флората.

Предвидено е и жилище на нивото на терена за хора в неравностойно положение. Общият брой на едностайните жилища е 20.

Парцелите за каравани и кемпери са разделени на две нива, което се постига благодарение на естествения наклон на терена, така всяко от местата има благоприятно изложение към язовира.
Големината на парцелите варира между 100/150кв.м. Те са съобразни изцяло със съществуващата висока растителност. Общият брой на парцелите за каравани и кемпери е 35. В центъра на тази зона се намира самостоятелна постройка, която обслужва санитарните и хигиенни нужди на посетителите. 

Предвидени са и общи санитарни помещения, които да обслужват сезонната част от глемпинга. Състоят се от външни мивки, външни кухни, мивки за пране, перални, сушилни и тоалетни. Максималното разстояние е 50м. от жилище, което изпълнява изискванията за висок клас къмпинг в страната. Санитарните помещения се състоят от две мивки, мивки за пране, пералня сушилня, две тоалетни и две бани.
КОНСТРУКЦИЯ И СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ

Използваните материали са изцяло съобразени с контекста на заобикалящата го среда. Дървена конструкция с частично използване на стомана и стоманобетонни фундаменти са материалите, приложени във всяка една от сградите. Както фасадните, така и конструктивните материали са съобразени с контекста на заобикалящата го среда. Материалите са с екологичен произход и голяма част от тях са рециклируеми.© 2020 Archinova All rights reserved!