Участник 2021

Категория: Реализации-Обществени,индустриални сгради и хотели

СКЛАДОВА БАЗА ЗА ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ С ОФИСНА ЧАСТ

Проектант: ПАНИДЕЯ ЕООД, арх. Раймондо Флакомио

Информация

Целта на проекта бе да осигури комбиниран модел за ползване на Складова база за стоки от строителна химия с търговия на едро и дребно, както и Офисна зона за администрацията и оперативните служители на фирмата. В този аспект се осигурява фунционирането на различните отдели, свързани с постоянен достъп по между им, с цел оптимизиране дейността на фирмата и обслужването на клиентите.

Сградата се намира на бул.”Кукленско шосе”45А , гр.Пловдив. Достъпът до парцела е в удобна връзка от околовръстния път на града с вход към южната промишлена зона, чрез която локация е възможен достъп както на автомобили, така и на камиони с по-голям обем товари. Парцела има удобството да ползва два входа – откъм булеварда за леки коли и страничен вход за достъп на камиони.

Сградата е разработена с обща разгъната площ / РЗП 2679m² и ЗП 1757m2. Складовата база е с площ от 1383m², а Офисната зона - 1297m². Сградата е първата от общо три предвидени за прилежащия парцел с обща функция за логистични складове и бази. Бъдещите две сгради ще имат сходна архитектура за оформяне на комплекса с фирмената индентичност на „Актуал Индъстрис”. Сградата е разделена на офисна и складова част. За товаро-разтоварни дейности към склада са предвидени два входа – южен, с достъп чрез рампа и източен - за тирове, който е оборудван с ниво-изравнителна рампа и уплътнителен ръкав. В западната част на парцела, пред сградата, са обособени паркинги обслужващи офисната зона – за служители и гости на фирмата – два паркинга с по 10 паркоместа за леки автомобили. Предвидени са необходимите места за паркиране и на товарни автомобили пред склада на сградата. Офисната част е лицето на сградата и се състои от три етажа. Има един централен вход за служители, посетители и гости, откъм булевард „Кукленско шосе”. Достъп до входа има и чрез странична рампа за посетители със специални нужди. Връзката между етажите е посредством спираловидна стълба, развита в атриум минаващ през трите етажа и панорамен асансьор.

Булевард „Кукленско шосе” е една бързоразвиваща се индустриална, логистична и търговска зона в гр.Пловдив. В последните години там са построени различни сгради с подобна функция. Сградата на „Актуал Индъстрис” е част от това развитие, с един пример за обединяване на две функции – администрация и склад с общо архитектурно звучене. То е постигнато чрез комбиниране на материалите във фасадите със специално внимание към цветовете на фирмения бренд за разчупване на монотонната концепция на подобен тип сгради. Складовата част е решена с различни цветни термопанели – тъмно и светло синьо комбинирани с бяло. Обща козирка от червен еталбонд обединява фасадата и преминава като връзка с офисната част. Тя е продължение на играта на цветове но със стъклена окачена фасада и отново обединени фасади чрез още по-голяма и категорична козирка. Видим стремеж за общо звучене на една фасадна „кожа” с два различни материала – термопанели в 2 сини нюанса и бяло и подобна хроматична комбинация на стъклата от окачената фасада. Две обемни „чекмеджета” в ъгъла на западната и южната фасада, облечени със сив еталбонд, разсичат очакваната правоъгълна форма, подсилени от по две наклонени червени колони.Те изпълняват функция на оформяне на вътрешните зони – оперативна и зимна градина; козирка на главния вход и над столова и допълнително оформят тераси към съответните офисни зони – в този аспект това са архитектурни елементи обединяващи 3 функции.

Партерният етаж е развит в двете функции – администрация и складова част. Главният вход води в приемно фоайе с рецепция, което е развито пред спираловидната стълба в триетажно атриумно пространство, завършващо с голям стъклен купол с диаметър 7м, който осигурява допълнително светлина. В тъмните часове на деня към неговата конструкция са монтирани спираловидно лампи за осветяване на атриума. Осигурен е панорамен асансьор за трите етажа. Стълбата е спираловидна, решена с плътен бял парапет и стъпала облицовани с технически камък; вътрешна облицовка по стените от фурнировани МДФ пана с естествен фурнир ясен. Прилежащите стени към стълбата и съответните коридори са в заоблен дизайн също с фурнир. Използването на този материал е насочено към допълнително внасяне на комфорт и топлина за служителите и гостите на фирмата. До рецепцията са обособени 2 заседателни зали, отделени от атриума и помежду си с двойни стъклени преградни стени. След заседателните зали е санитарния сектор. В дъното на коридора е и врата с контрол на достъп, свързваща администрация с пласмент и складова част. На същият етаж е оперативна зала „Нордсън”, до която е столова за служителите на фирмата, с излаз на тераса към южната фасада.

Складовата част е с подпорно разстояние 24м и височина 10,5м, позволяващи разполагането на стилажна система по Европейските стандарти и проходи за електрокар. Има естествено горно осветление с оберлихти по покрива. Зоните са 2 основни – голям склад за едрогабаритните стоки и малък склад за малогабаритни стоки за търговия на дребно. Двата склада са разделени с брандмауер-зидария 25см и голяма плъзгаща се врата. От пласмента има директна и визуална връзка към склада и към външната зона на пристигащи клиенти и паркинга.

Първи етаж над партера е разделен в две оперативни зони – в северната е отдел счетоводство с прилежаща тераса, както и зала за главен счетоводител. В южната зона на етажа е търговския отдел в две зали – оперативна със заседателна зoна и офис за ръководители. В централната част на атриума чрез коридор са оформени санитарни помещения, а в дъното има врата за директна връзка със склада чрез допълнителна стълба. На главната фасада срещу стълбата е предвидена зимна градина с кът за отдих и разговори. Парапетите към атриума са от закалено прозрачно стъкло, за увеличаване на обемно-пространственото възприятие и безпрепятствено преминаване на светлината от купола. Стените между атриума и офисите са изпълнени със двойни стъклени прегради, а входните врати към всяко помещение са плътни, с височина 2,70м до окачения таван, в тъмно син цвят от бренда на фирмата.

Кабинетите на управителите са на последния етаж от сградата, с гледка към Родопите и към цялата база заедно с бул. ”Кукленско шосе” и главния вход. На етажа има още: голяма заседателна зала с допълнително помещение за фитнес за служителите и винарна за гости. Кабинетът на Управителя към южната част има голяма прилежаща тераса, а кабнета в северната част ползва обща тераса със заседателната зала.

Двата кабинета и голямата заседателна зала на последния етаж, както заседателните зали на Партер са осветени с големи платна опънат таван BARRISOL, с възможност за димиране на светлината. В оперативните зали осветлението е с висящи линейни осветителни тела, разпределени над работните зони и монтирани към перфориран акустичен таван Кнауф – част от интериорното решение в композицията на таваните. Стълбата е осветена в ниша на прилежащия и метален парапет, както и с лампи монтирани над стъпалата. Общите зони са осветени със спот лампи, а допълнителни луни с насочване има към всички стени в администрацията с цел осветяване на картини и рекламни материали.

Всички мебели са проектирани и съобразени със заданието на Инвеститора, предвид всяка специфична нужда на съответното работно място. Дизайнът е съвременен с носеща метална конструкция в бял цвят и работни повърхности в дървесен декор ясен, между двойните работни места е заложен и звукопоглъщащ панел от текстил.
 © 2020 Archinova All rights reserved!