Участник 2021

Категория: Проекти - Многофамилни жилищни сгради

ЖИЛИЩНА СГРАДА IB

Проектант: STUDIO 5R, арх. Ралица Зортева

Информация

Жилищна сграда IB е разположена в югозападната част на гр. София, на едновременно комуникативна и в същото време тиха и спокойна локация. Целта на проекта е да създаде сграда, която максимално да се впише в заобикалящата я среда и да запази човешкия мащаб. Едновременно с това се стреми да отговори на всички нужди на съвременния човек, живеещ в града, като задоволи и необходимостта му да не губи връзка с природата.

Теренът е с голяма денивелация от улицата към дъното, като качването е с около 2.85м. Това позволява паркирането да бъде решено на едно полуподземно гаражно ниво - парк-рампа, стартиращо директно от нивото на улицата.

Сградата разполага с 53 апартамента, различни по площ, с прилежащите им складови помещения, места за паркиране на автомобили и велосипеди. Обитателите на апартаменти, разположени на нивото на терена имат възможността да се възползват от прилежащите им дворове, а запазването на максимална част от намиращата се в имота висока дървесна растителност и предвидената нова такава придават чувство на хармония и свежест. На последният етаж е предвидена обща покривна тераса, която да се използва от живущите, които нямат достъп до дворно пространство. Към терасата са проектирани обща тоалетна и зони за барбекю, както и богато озеленяване. Преминаването между различните нива по етажите се осъществавя посредством асансьор и еднораменна стълба с горно осветление, което създава усещане за светлинен лъч, който преминава през сърцевината на обема и се приземява в предвиденото „езеро“ от зеленина.
 
За визията е търсена изчистена форма и усещане за цялостен обем. Фасадата е решена с облицовка от клинкерни плочи, разположени в контрастна посока на хоризонталния растер на сградата като по този начин олекотяват визията и ѝ придават ефирен завършек. Остъкляванията са панорамни с нисък подпрозоречен праг, което допринася както за цялостната визия на сградата, така и за постигане на максимална осветеност на жилищните помещения и взаимодействие с околната среда.

УПИ 1723 m²
ЗП 810 m²
РЗП 4900 m²
РЗП полуподземно 1580 m²© 2020 Archinova All rights reserved!