Специална награда 2021

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

BS257

Проектант: HORA, арх. Андрей Ходкевич

Информация

BS_257 е един различен прочит на съвременната местна архитектура, използващ идеята на традиционната къща комбинираща камък и дърво. Проект, стремящ се към красотата в простотата на селското битие, пречупено през призмата на градската ексцентричност. Проектът се намира в село Баня, Разлог. Село Баня е място, което се отличава с богата природа и високо ниво на геотермална енергия. Парцелът (812m²) има директен достъп до минерална вода.

Проектът съдържа четири малки къщи, всяка е 95m². Възползвайки се от естествената денивелация на терена, парцела се разделя на две нива. На ниското приземно ниво се изграждат басейни с площ от 78m² и различни температурни зони. Четирите жилищни обема са проектирани като една къща, срязана и разделена на четири различни сегмента. Всеки от тях след това бива завъртян в собствена посока, придаваща му индивидуалност. Така всяка къща има собствена гледка и дворна площ, но се запазва усещането за цялостност. Къщите от предната част на парцела са повдигнати на пилоти като по този начин под тях се освобождава допълнително дворно пространство, в което са разположени вътрешен двор и басейните. Другите две къщи биват позиционирани върху второто ниво на обособената дворна тераса. Отстоянието между къщите и ориентацията на покривите позволява пространството помежду да действа, както голям светлинен комин, така и да е източник на естествена вентилация за плувния минерален басейн

Интериорът на къщите се състои от три нива включващи кухня и хол на приземния етаж и две спални с бани на втория и третия етаж. Покривните и фасадните отвори са направени така, че да гарантират естествен целодневен достъп на директна дневна светлина в общите помещения. Събирателен за всяка къща е 9 метровия атриум, изпълнен с дневна светлина и естествена вентилация, благодарение на покривните прозорци.
 © 2020 Archinova All rights reserved!