Специална награда 2021

Категория: Реализации - Многофамилни жилищни сгради

ОБЩЕЖИТИЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД

Проектант: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов

Информация

ОБЕКТ :   АПАРТ ОБЩЕЖИТИЕ, гр. София
ПРОЕКТАНТ: „АМФИОН“ ЕООД - арх. Борислав Богданов
ИНВЕСТИТОР: „Бългериън Билдинг Къмпани“  АД
ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ: „Бългериън Билдинг Къмпани“  АД

Обектът представлява самостоятелна свободностояща сграда разположена на ъгъла на един от централните софийски булеварди – „Св. Климент Охридски”  и ул. „Проф. Георги Брадистилов" пред главния вход на технически университет в кв. „Студентски град”. Харектерно за него е, че е разположен над магистрален колектор на топлоцентралата, което налага сложно конструктивно решение – премостване на десет метровия сервитут с  еднометрови стоманобетонови греди и колони на височина осигуряваща преминаване на обслужващ камион и насаждането на конструкцията на горните етажи върху тях. Това решение обуславя до голяма степен архитектурата.

По първоначален проект сградата е предвидена за общежитие за студенти. Възловото ѝ местоположение и атрактивната архитектура предизвикват оправдан интерес и след преработка на първоначалния проект обектът се разпродава като многофамилна жилищна сграда с апартаменти. За да стане това възможно стаите се обединяват, пералните и общи помещения в сутерена се преработват на мазета, обособяват се места за паркиране.

Въпреки тоталната смяна на функцията фасадата е запазена по първоначалния проект. Архитектурният ефект е създаден чрез контраста от равната фасадна плоскост и подчертано вдлъбнатите навътре прозорци, засилен чрез контраста между белия и тъмносив цвят. Чрез смяна на ъгъла на прозорците към фасадната плоскост тъмните отвори в нея променят формата си от правоъгълник към трапец. Драматизмът се засилва от бели решетки удължаващи обема на прозоречната вдлъбнатина и прикриващи климатичните инсталации.

Сградата е завършена с терасовиден етаж скрит зад прекъсната стена и пергола в тъмносив цвят. Тяхната роля е по възможен естетичен начин да прикрият бъдещи своеволя на обитателите на етажа, като решения за остъкляване, покриване или приобщаване на тераси.© 2020 Archinova All rights reserved!