Номиниран 2021

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

КЪЩА С БУНКЕР 1

Проектант: арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов, к.арх. Марина Стоева

Информация

Нос Шабла е емблематично за България място, където сред гледките със стария фар, естакадата, археологията и морския пейзаж можеш да локализираш отбранително съоръжение от епохата на Втората световна война – врязан в брега военен бункер. Всички тези компоненти на средата създават предпоставки за създаването на атрактивен дом, който да бъде нова хармонична част от пейзажа.

МОРЕТО и ИСТОРИЯТА дават шанс за едно НОВО НАЧАЛО.

ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО:
Бункерът в непосредствена близост до нос Шабла е изграден по немски образец в периода на Втората световна война. Бетоновото съоръжение е част от цялостна отбранителна система по Черноморското крайбрежие създадена да възпрепятства съветски десант по море. В хода на войната бункерът не е използван за бойни действия, но той си остава значима част от историята на региона. В търсене на нови перспективи за бетоновия военен монумент, проектът предлага интегрирането му в частна резиденция, оценявайки високо даденостите и красотата на околната среда – фарът, естакадата, морето и неповторимата плажна ивица.

ВИЗУАЛНИ КОНТРАСТИ:
Бункерът има две лица. Наблюдаван от сушата и отвисоко той представлява незабележим бетонов пръстен внимателно скрит със зеленина и камуфлаж от местни камъни. Погледът откъм морето обаче разкрива огромна бетонова стена, която се вписва атрактивно в каменистия морски бряг, създавайки усещане за непробиваема крепост. Точно тази категоричност и доминация предопределя и символиката заложена в новата архитектурна намеса.

ФОРМООБРАЗУВАНЕ:
НОВОТО НАЧАЛО търси близост предразполагаща към диалог с МОРЕТО И ИСТОРИЯТА.

Частната резиденция на брега на морето е развита на три основни нива:
На кота терен е налице пейзажна алейна мрежа към която се вписва полуоткрит гараж, малък басейн и стълбище за достъп към основния жилищен етаж. Оттук е достъпен и входът на съществуващия бункер, който във вътрешността си намира ново предназначение – релакс зона с басейн. През новооткрит отвор в бетоновата стена могат да бъдат наблюдавани изгревът, морето и каменистия бряг.

Под нивото на гаража е изграден сутерен със склад и технически помещения.
Основният жилищен етаж е вдигнат високо над терена и е достъпен през стълба, интегрирана в обема на гаража. На горно ниво резиденцията се състои от общо пространство с дневна, кухня и трапезария. От тази зона на север се намира родителската спалня със самостоятелни дрешник и баня. На етажа има и други две спални с две бани към тях.

Жилищната част е изявена над бункера, като по този начин се откриват безценните гледки на прилежащата среда – старият фар, естакадата, брегът и морето. Търсена е лекота в образа на новопроектирания стъклен паралелепипед, който е издигнат във въздуха, подпрян на фина метална конструкция. Архитектурният образ е допълнен от дървени засенчващи елементи и габиони запълнени с характерния за местността червеникав камък. Подобно третиране на фасадата се явява своеобразен камуфлаж на резиденцията от запад.

Аналогично на основния жилищен обем в проекта е изградена и второстепенна къща за гости, стъпваща във водата. Тя е достъпна посредством пасарелка от брега. За интегрирането ѝ в околния пейзаж отново се разчита на стъкло, фина конструкция и елементи, взаимствани от локалните дадености.

ИНТЕРИОР:
Ключовата роля в интериора е отредена на гледките към стария фар и морето.
Посредством минимализъм, бели повърхности и чистота на линиите вътре в затворения обем, интериорът има една единствена цел – да създаде комфорт за наблюдаване на околния пейзаж. Акцентната стена от габиони и пречупването на естествената светлина през дървените жалузи размиват границата ВЪТРЕ-ВЪН.© 2020 Archinova All rights reserved!