Победител 2021

Категория: Реализации - Еднофамилни жилищни сгради

СТУДИО ,,NADA"

Проектант: NADA, арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев

Информация

СТУДИО „NADA“
АРХИТЕКТУРНО АТЕЛИЕ С МАЛКО ЖИЛИЩЕ

Квадратура: 60 кв.м.
Брой етажи: 1
Носеща конструкция: Дървени греди и колони
Стени: Керамични тухли Porortherm 12 N+F – двуслойна стена с междинна топлоизолация от каменна вата (детайл 1)

Разположено в покрайнините на село Кърпачево, ателието предлага убежище, комфорт и творческо пространство за своите обитатели. Сградата е неразривна част от околното пространство и в постоянен диалог с ключовите елементи, придаващи характер на средата – каменните зидове, многогодишните орехови дървета, съществуващите кирпичени къщи.

Следвайки принципите на устойчивия дизайн, в архитектурата са заложени следните ключови моменти: озеленен плосък покрив, използване на рециклирани материали, естествената светлина, специфично решение на ограждащите повърхности в търсене на максимален топлинен комфорт с минимални загуби на енергия. Остъклението на югоизток открива гледка към просторните хълмове на Деветашкото плато и позволяват максимално ослънчаване през деня. Естествената светлина в комбинация с безпрепятствените погледи приобщават интериора към външното пространство и преливат границата „вътре-вън“, създавайки усещането за простор и близост до живота сред природата.

Сградата е своеобразен метафоричен мост между традиция и съвременност, въплъщаваща в себе си симбиоза от пространства, вдъхновени от традиционната архитектура и съвременния бит и потребности. Малките кътове за отдих, четене и съзерцание създават около себе си собствено излъчване и обогатяват интериорното пространство. В духа на тази метафорична връзка е и самото изграждане на обекта. По стара българска традиция в процеса на строителството са участвали съседи, роднини и приятели. Следвайки тази обичай, двамата собственици изграждат ателието със собствените си ръце, с помощта на своето семейство и приятели. В този смисъл, актът на изграждане прави препратка към нематериалното културно наследство.

Основна линия в проекта е изграждането на семпло, откровено и чисто пространство. Използваните материали в техния „суров“, първичен вид се възприемат като хармонична добавка към околната рустикална среда. Глината е сред основните градивни елементи на жилищното строителство в село Кърпачево. В този контекст, търсейки съвременна намеса в средата съобразена с местните строителни традиции, изборът на керамика се явява основна съставна част на новата сграда. Керамичните тухли, дървесината, шперплата и видимият бетон хармонично се комбинират и допълват в ясна и единна структура.© 2020 Archinova All rights reserved!