Участник 2021

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

FRAME HOUSE

Проектант: УЛЯНОВ АРХИТЕКТИ ЕООД, арх. Йордан Улянов

Информация

FRAME HOUSE
РЗП: 500 кв.м.
Имот: 1672 кв.м.
Година: 2021г.

FRAME HOUSE примамва хора със свободно съзнание, желаещи да бъдат отворени и в постоянен контакт със света около себе си. Хора приемащи себе си и средата, в която живеят такива каквито са – понякога облачни и намръщени, друг път слънчеви и весели.

Идеята за прозрачност е дълбоко заложена в решението на FRAME HOUSE. Още от момента, в който застанеш пред стъклената входна врата на къщата, погледът ти стига чак до двора от другата страна. Дневната, стълбището и антрето, спалните, фитнеса – всички помещения са ефирно свързани с външната среда, като в същото време е обърнато специално внимание на запазването на тяхната самостоятелност чрез избора на посоките, към които са обърнати и чрез използването на дървени перголи и растителност, които да ги прикриват. Две от спалните на горното ниво са отворени и към небето, а през играещите пламъци на камината в дневната можеш да видиш двора.

FRAME HOUSE е изградена изцяло с дървена конструкция и по-точно дървени рамки и дървени стенни панели. Изолацията на стенните панели и покрива се доближава като показатели до изискванията на стандарта за пасивна къща. Засенчването и ориентацията на витрините спрямо световните посоки са внимателно изследвани за да не се допусне прегряване на сградата през лятото, като същевременно се максимизират “соларните печалби” през студените сезони.

Външната дървена облицовка е от композитни плоскости за екстериорно приложение HPL, с текстура на дърво. Покривът и другите плътни части от фасадата са облечени в сива ламарина. Всичко останало е камък и стъкло. Употребата на устойчиви изкуствени материали удовлетворява изискването на собствениците на FRAME HOUSE за минимална необходимост от бъдеща поддръжка на фасадите. Детайлите на покрива и фасадите са тип “вентилирана фасада”, което допълнително подобрява енергийната ефективност на къщата.

Концепцията за прозрачност и материали продължава и в интериорното решение, където отново се прелитат камък, дърво, метал и стъкло. Дървените облицовки и елементи в интериора са от естествена дървесина. Декингът на верандата е от естественa термично обработена дървесина, издръжлива на атмосферни влияния и слънчево лъчение. Така всичко, до което човек се докосва в интериора и екстериора е от естествени материали.© 2020 Archinova All rights reserved!