Участник 2021

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В С.ОРИЗАРИ

Проектант: арх. Владислав Русев, „МЕРДЖ СТУДИО“ ЕООД, арх. Слав Мерджанов

Информация

ПРОЕКТАНТСКИ КОЛЕКТИВ:
Част Конструктивна: инж. Тодор ЕНЕВ
Част ВиК: инж. Румен ПОПОВ
Част. Електро: инж. Пенка МАДИНА
Част ОВиК и ЕЕ: инж. Михаил ВЕЛЕВ
Част Геодезия и ВП: инж. Мирослав ДИМИТРОВ

АРХИТЕКТУРНИ ВИЗУАЛИЗАЦИИ:
арх. Слав МЕРДЖАНОВ – „Мердж Студио“ ЕООД

Местоположение: с.Оризари, България
Проект: 2019г.
Етап: Разрешение за строеж от Януари 2020, в процес на реализация
Площ на имота: 682m²; ЗП: 150m²; РЗП: 290m²

Проектът е за двуетажна еднофамилна жилищна сграда за постоянно обитаване. Къщата е за младо семейство. Имотът се намира в с.Оризари в непосредствена близост до гр. Пловдив.

СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ И ПАРАМЕТРИ НА ЗАСТРОЯВАНЕ
Имотът е с площ от 682кв.м и е подчертано издължен по направление изток-запад. Характеристиките на имота и градоустройствените нормативи предполагат развитие на къщата в дълбочина. Към улицата, от източната страна, е разположен гараж за два автомобила, с непосредствена връзка към двуетажната жилищна сграда. Основният вход нa къщата е откъм южната страна.
Общата застроена площ е 150кв.м, а разгънатата застроена площ е 290кв.м., къщата е висока 8,8м.

ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ
Жилищната сграда е за постоянно обитаване. Програмата на сградата е типична за крайградска къща и е съобразена с възможностите, които предоставя имота и специфичните желания на възложителя.

Къщата е двуетажна. Дневният тракт – всекидневна трапезария и кухня – е разположен на първото ниво, като е решен в общо пространство, в което е интегрирана и интериорна стълба за връзка с второто ниво. В къщата се влиза както през основното антре, така и през преддверие към гаража. На партера е предвидена баня с тоалетна, както и стая за гости.

Връзката между дневната зона и двора е през трапезарията и верандата, пред западната фасада на къщата. Верандата е предвидена като място за отдих и хранене – преходна зона между вътрешното пространство и двора. Предвидена и външна камина/огнище.

На втория етаж са разположени две спални зони – родителска и детска. Родителската спалня разполага със собствена баня, дрешник и достъп до покрива на гаража, разработен като използваема тераса. Към детската стая също е предвидена баня, която е общодостъпна. Детската спалня е разположена към двора и е с изложение юг и запад, а родителската е с изложение юг и изток.

Характерно за вътрешното пространство на сградата е интериорната стълба във всекидневната и пространственото обединение на етажите с въздух и емпоре на второ ниво с кът за сядане и поглед на юг.

КОНСТРУКТИВНО РЕШЕНИЕ
Носещата конструкция на сградата е стоманобетонна. Покривната конструкция е метална, за да удовлетоври в максимална степен архитектурната идея на сградата.

ОБЕМНО ПРОСТРАНСТВЕНО И ФАСАДНО РЕШЕНИЕ и ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ
Сградата е двуетажна, подчертано издължена по направление изток-запад, с оглед геометрията на имота и функционалното решение. Гаражът откъм лицето на имота е естествено едноетажно продължение на основния обем на къщата, а покрива му е обособен като използваема тераса. Покривът на къщата е двускатен и играе основна роля за обемно-пространственото решение на сградата. Северният му скат преминава от покривна във фасадна равнина, като обобщава обема на втория етаж, и придава характерния облик на къщата.

Остъкляването е с големи витрини на юг и запад - към двора. На южната фасада, в зоната на всекидневната и въздуха през двете нива е предвидено богато фасадно остъкляване.

Основните използвани материали са мазилка, фасадни тухли и фалцова ламарина, която преминава от покривно във фасадно покритие. В определени зони има и детайли решени с дъсчена обшивка. Динамика на южната фасада се придава от плъзгащите се слънцезащитни пана. |© 2020 Archinova All rights reserved!