Номиниран 2021

Категория: Реализации - Многофамилни жилищни сгради

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС "БОЯНА"

Проектант: ИТАЛСТИЛЕ ЕООД, арх. Замфир Хаджийски, арх. Симеон Симеонов

Информация

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС „БОЯНА“
ИТАЛСТИЛЕ ЕООД, арх. Замфир Хаджийски в сътрудничество с арх. Симеон Симеонов
Фотографии: арх. Замфир Хаджийски
Параметри на имота и сградите:
Площ на имота – 2902m²
РЗП – 2902m²
Бруто РЗП – 4725m²

Жилищният комплекс от три сгради се намира в кв. “Бояна”, граничещ с обширно затревено игрище. От него се открива чудесна гледка към Витоша и местността “Копитото”.

Обемно пространственото решение е съвременно и минималистично, които да не се натрапват и да не отместват акцента от природата и планината, а напротив: да живеят в хармония и да се допълват. Фасадите са в една равнина и материалите по тях са сведени до минимум, като са използвани стъкло, алуминий и HPL панели на Fundermax (King Cross и Satellite).

Ситуационното решение на сградите е изцяло съобразено със стръмния терен на имота и с действащата нормативна уредба. Сградите са разположени терасовидно по наклона, започвайки с двете четириетажни в долната и средната части и в най-високата точка на имота е сградата на три етажа.

Използван е стръмния терен, и в комплекса са осигурени изцяло подземни гаражи на две нива, което напълно освобождава надземното пространство от коли и паркоместа. Това решение благоприятства за повече озеленени площи и вътрешно дворни пространства, които да са изцяло насочени към обитателите. Средата е достъпна за хора в неравностойно положение и майки с деца. От подземните гаражи, посредством стълбище и асансьор е осигурен достъп до всяка една сграда.

Дворното пространство, обособено от трите жилищни сгради, е максимално озеленено и остава силно свързано с околната среда и природа. То се явява център за социализация, създавайки условия на обитателите на комплекса да се събират, комуникират и почиват сред зеленина.

Всяка една от сградите има просторно фоайе и общо помещение със санитарен възел.
На първия етаж във всяка сграда са разположени по два апартамента, като всеки един от тях има достъп до тераса и дворно пространство, обособено с жив плет.

В комплекса има общо десет четиристайни, десет тристайни, два двустайни. Два от четиристайните апартаменти са на последните етажи в сгради С1 и С2, които разполагат с просторни тераси и изключителна гледка към планината.
Комплексът от сгради е реализиран посредством стоманобетонна монолитна конструктивна система – за подземния гараж е гредова, докато за сградите в безгредова.

Ограждащите стени на сградите са вентилируеми на послоен монтаж – керамичен блок WIENERBERGER POROTHERM 38 N+F COMFORT, допълнителна топлоизолация от минерална вата (5cm), въздушна междина и фасаден панел от HPL. Използваното решение осигурява по-висок топлинен комфорт на обитателите и намалява експлоатационните разходи за отопление и климатизация.

Отоплението на всяка жилищна единица е решено с локална отоплителна инсталация. За всяко помещение е предвидена съвременна система посредством водно подово лъчисто отопление, което се захранва от самостоятелен газов котел, който осигурява и топлата вода за битови нужди. Намалената конвективна подвижност на въздуха, вследствие на ниските повърхностни температури на излъчващите повърхности, води до максимален комфорт в помещенията. За климатизиране на помещенията през летния период са предвидени сплит-системи на директно изпарение.

За вентилиране и отвеждане на влагата на битовите и санитарни помещения към всеки апартамент са предвидени необходимите вентилационни инсталации, с отвеждане на вредностите над покрива. За гаражите е предвидена вентилационна инсталация, която да отвежда генерираните вредности от работата на автомобилите.

Комплексът разполага със самостоятелен трафопост, който е ситуиран с достъп от улицата, за по-лесното обслужване и отчитане от експлоатационното дружество.
Има изграден контрол на достъпа и съвременна система за видеонаблюдение.
Осветлението на общите части е реализирано посредством датчици за движение. Дворното и фасадното осветление се управляват посредством фотоклетка.

Под сутеренното ниво на сградата, разположена в най-високата част на имота е изграден резервоар с обем 400м3, в който се акумулира дъждовна вода, която в последствие се използва чрез изградената автоматизирана поливна система, за поддържане на зелените площи и високата растителност в комплекса.© 2020 Archinova All rights reserved!