Участник 2021

Категория: Концептуални проекти

ЖИЛИЩНА СГРАДА ЗА ХОРА ЛИШЕНИ ОТ СВОБОДА (ЗАТВОР) - "ОКТАГОН"

Проектант: Михаил Михов

Информация

В България не е имало проект за нов затвор през последните 60 години. Статистиките показват, че броя на престъпленията, рецидивистите и криминално проявените е в лек спад за последните 6 години, но местата за лишаване от свобода са крайно недостатъчни.

Основният проблем е в столицата ни град София, където единственият затвор е Централен Софийски Затвор. Сградата е построена през 1905 година с капацитет от 250 души. Днес в него излежават присъдите си около 2000 лишени от свобода. Пространствата са лимитирани, условията са безкрайно лоши и далеч от Европейските норми за защита на правата на човека.

Още един факт, поради който сградата на Централен Софийски затвор не може да изпълнява вече тази си функция е, че е обявена за надвижима културна ценност и е обект на културна презервация.

Проектът е предложение за нов държавен затвор със строг и общ режим - „Жилищна сграда за хора, лишени от свобода „Октагон““. Капацитетът му е около 900 души, с възможност при необходимост за разширяване с още сгради.© 2020 Archinova All rights reserved!