Победител 2022

Категория: Проекти-Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове

BS594

Проектант: HORA, арх. Андрей Ходкевич

Информация

Между преходност и безвремие

BS 594 е комплекс, състоящ се от три мобилни сглобяеми къщи, простиращ се на парцел с площ от 518кв.м и разположен в с. Баня, община Разлог. Проектът дава един различен поглед към представата за местна архитектура. Досущ като един мобилен, временен посетител, BS 594 се стреми да отрази ясната идентичност на своите ползватели – гостите на с. Баня. Подходът към проекта се базира на контраста между временната и вечната архитектура. Вдъхновен от сградата на местната историческа обществена баня, вековен символ на селото, BS594 следва материалите и геометрията на куполния покрив. Като противовес на вечната, монолитна сграда, къщите намират своята идентичност, следвайки отпечатъка, негатива на заоблената покривна конструкция и използването на предварително подготвени строителни изразни средства.

Всяка от трите къщи се простира на размери, позволяващи транспортиране от фабриката и монтаж на обекта. Конструкцията е хибридна – бетонов постамент и стоманена черупка. Всяка от къщите има обща площ от 40 кв.м, даваща необходимото пространство за временно обитаване, съвместимо с показателите спрямо размера на парцела. Разпределението се дели на приземно ниво за дневно обитаване и отворен спален полуетаж. Поради разнородния характер на контекста, основен фокус и източник на светлина са покривните прозорци, разположени в горната част на двата издължени покривни купола. Купола покриващ дневната дава усещане за простор като отговор на максимално оптимизираната, но ограничена стъпка на къщата. Втория купол е с по-голяма височина, като дава плавен преход между отделните функционални зони.

В ситуационно решение проекта се стреми да използва максимално съществуващия наклон на парцела, като се обособяват 3 проектни нива (кота ±0.00 ; кота +0,45; кота +0,90). На всяко от проектните нива е разположена самостоятелна къща. Към всяка от къщите има вкопан прилежащ двор с масажна вана и минерална вода, както и външно барбекю. Всяка от къщите разполага с отворени пространства и въздушни комини, създаващи балансиран вътрешен климат посредством естествени прийоми.

BS 594 е проект търсещ ясно изразена идентичност. Проект демонстриращ характера на преходното, но стремящ се даде усещане за безвремие.

 © 2020 Archinova All rights reserved!