Победител 2022

Категория: Реализации - Бизнес, админ, търговски и индустр. сгради

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА - ХИДРОБЕТОН

Проектант: MI CONCRETE LTD, арх. Михаела Димитрова

Информация

Имотът е разположен на ключово място в бързо развиващия се „Индустриален и логистичен парк Бургас“ в непосредствена близост до езерото Вая, на 3 км. от магистрала „Тракия“ и на 4 км. от пристанище Бургас.

В имота е изградена база за производство на готови бетонови смеси, което налага и нуждата от обслужваща административна сграда.
Офисните контейнери биват заменени от едноетажна офис сграда, предназначена за ползване от служители на фирмата възложител, обслужване на клиенти и провеждане на бизнес срещи.
Проектът цели да създаде подходяща работна атмосфера на служителите, да допринесе за развитието на компанията и да я представи достойно в сферата на строителството.

Основната дейност на фирмата възложител (производство на бетон и бетонови разтвори) и местонахождението на сградата, решават и концепцията за нейната визия и вложените материали – административната сграда е изпълнена с видим бетон. Най-добрата визитка, олицетворяваща познанията за технологията на бетона и представяща продукт, в съответствие с най-съвременните световни достижения.

Функционалност, комфорт на обитаване, внимание към детайла и иновация са движещите сили за създаването на административната сграда.
Конкретното решение за функционалното разполагане на помещенията е съобразено с нуждите на служителите и изискванията за видимост. Около ядро, представляващо кухненски кът и санитарен възел, са разположени фоайе, офис управител, заседателна зала, офис търговец и диспечер, офис фактурист, техническо помещение и офис шофьори. Административната сграда разполага и с открита беседка, прилепена към южната фасада.
Главният подход към сградата се осъществява от източната фасада. Срещу входа на сградата е разположен бетоновият възел. Подход към сградата има и от северната фасада – той обслужва всички шофьори.

Засенчването на помещенията се осъществява посредством външни ротиращи се дървени ламели, разположени по източната и южната фасада. Сменяйки позициите си сградата придобива различен характер – от дискретна и затворена до ажурна и отворена. Пропуснатите лъчи светлина и хвърлените сенки създават чувство за уют в офисите и образуват красиви светлинни коридори в екстериора.

Нашето най-силно изразно средство в този проект е високоякостният бетон. Може да го разпознаете както в екстериора – при настилките, пейките и конзолните стъпала, така и в интериора – при бетоновите картини, завеси, мивки, бюра, маси, фасунги, осветителни тела… Той ни дава свобода на проектиране и най – хубавото е, че всичко е възможно. Това е нашето мото. Обичаме да проектираме и да произвеждаме. Не се ограничаваме в проектирането, защото можем да го реализираме.

Три метрово бетоново пано приветства посетителите на сградата. Картината от бетон е триизмерно изображение, в което светлината и сянката играят основна роля за проектирането на образа. Фронтално то е едва доловимо, а с промяна на светлината и хвърлените сенки се вижда и най-малкият детайл.

Характерни за интериора са естественото горно осветление, големите витрини, комбинацията от бетон, дърво, стъкло и метал и играта на причудливи сенки.

Фотографи: Минко Минев; Михаела Димитрова© 2020 Archinova All rights reserved!