Победител 2022

Категория: Проекти - Еднофамилни жилищни сгради

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГЪРЦИЯ

Проектант: SIMPLE.ARCHITECTURE, арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

Информация

Имотът се намира в непосредствена близост до морето, но поради естеството на топографията си няма директен изглед към него. Местността е с ниска тревна и храстова растителност и няма съществуваща естествена защита от слънцето. Тези фактори, заедно с инвестиционните намерения за по-голяма къща от допустимото надземно строителство на острова са основни при изграждането на концепцията.

Къщата е изцяло вкопана и се състои от 13 модула с квадратен план, които се комбинират по различни начини, за да създадат пространствена организация. Модулите се делят на жилищни и на патио като основен принцип е всеки жилищен модул да има поне едно прилежащо патио. Това създава едно постоянно преливане от интериор към екстериор и обратно и подсилва връзката помежду им – къщата не би могла да съществува без единия от тези два компонента. Жилищните пространства представляват просторен open space съдържащ дневна, кухня и трапезария, както и три самостоятелни спални, всяка със собствена баня и тоалетна. В допълнение има гараж, в който се помещава техническо помещение и склад. Геометрията на външните пространства се подсилва от монументалните кръгли отвори в покривната плоча, които създават уникален характер на къщата. Нейното вкопаване, както и озелененият й покрив подпомагат енергийната й ефективност и микроклимата в интериора.

Пътят на посетителя започва от входно патио, което служи и за паркомясто. По този начин достъпът на външни лица е внимателно контролиран. Отвъд това патио се навлиза в друго патио-градина, маркирана с емблематичното за Гърция маслиново дърво. Следват дневните зони и в дъното – нощните. Всяко екстериорно пространство има собствен характер заради различните му функции и озеленяване. В контраст с дивата природа наоколо, тук всяко дърво е култивирано и внимателно поддържано.

Интериорът на къщата е изцяло бял, с малки и умерени нотки на дърво. Това я превръща в един light box, където светлината и сенките създават, през различните часове и сезони, необходимата динамика и декорация. Архитектурата и интериорът са прецизно проектирани, за да създадат атмосфера, предразполагаща към пълен покой и медитация.© 2020 Archinova All rights reserved!