Специална награда 2022

Категория: Реализации - Еднофамилни жилищни сгради

КЪЩАТА НА ГРАДИНАРЯ

Проектант: GINN STUDIO, арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина

Информация

Съществува голяма овощна градина с малка къща на собственика й в село край град Ямбол. В овощната градина често работи и градинар. Настоящата къща е за него.

Къщата на градинаря е решена в срещуположния край на двора спрямо основната къща за да влиза в диалог единствено с градината. Къщата се проявява като „микадо“ структура от горени букови профили (φ=25~30mm), която се развива между градината и повтаря нейния мащаб по малко по-различен начин.

Част от профилите генерират пространство, за дегустиране на продуктите на градината, а между друга част от профилите са заградени пространства със стоманена мрежа и pvc мембрана, които са спалните на градинаря. Оградената с мрежа спалня се използва през летните дни, а оградената с мембрана спалня - през по-студените части от пролетта и есента, в които градинарят работи. Засенчването от околните дървета е спомогнато от засенчващ плет между профилите. За утилитарните нужди (склад за инструменти, гардероб, баня) се използва съществуваща стопанска постройка в двора.

Заради значението на градината за градинаря, проектът се стреми да назове видимото около себе си.© 2020 Archinova All rights reserved!