Победител 2022

Категория: Реализации - Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове

ХОТЕЛ "AMARA SUGAR"

Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД, арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов

Информация

Площ: 1560кв.м.
Проектант: Проектта Студио ООД, арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов
Инвеститор: Тонка Митрева
Снимки: Николина Бахчеванова, Ем Студио

 

Хотел „Amara Sugar” e новопроектиран хотел, който се намира в к.к. Слънчев бряг – Запад.

Сградата представлява естествено продължение на серия от сгради, собственост на същия възложител и част от заданието е желанието сградата да завърши ансамбъла, като в същото време донесе свое ново и модерно звучене. Сградата се състои от партерен етаж с рецепция, лоби и ресторант и четири типови етажа със стаи, студиа и апартаменти. Формообразуването следва класическия модел за подобен тип сгради с висок основен обем и ниско тяло, в което е разположен ресторантът. Фасадите са третирани в мазилка с ефект на видим бетон.

Характерът се формира от силно изнесените напред балкони, които са основен цветен, обемен и пластичен акцент. За парапетите е разработен специфичен детайл, който да позволи качествена обработка против корозия и типизиран монтаж при постигане на запомняща се визия. Главният вход на сградата е подчертан посредством дълбока козирка, която позволява спиране на автомобил за слизане и разтоварване на багаж.

Основен елемент на разработката е озеленяването, което се простира както по двора и зеления покрив на ресторанта, така и вертикално по северната фасада на сградата, озеленена с дива лоза. При генералната планировка е търсена максимална дължина на басейна в рамките на имота, като същия отделя двора на хотела от дворовете на съществуващите сгради от комплекса. Естествен преход между вътрешното пространство на лобито и открития двор представлява дървената пергола, която покрива зоната пред ресторанта и оформя сенчест външен салон.

Сградата и двора са осветени богато, като осветлението подчертава основните акценти на композицията и довършва архитектурната мисъл. Хотел „Amara Sugar” е авторска разработка от генералния план, до обзавеждането в баните.

Целият интериор на сградата – лоби, рецепция, ресторант, стаи и общи части са разработени от колектива при спазване на заданието за употреба на естествени материи, цветове и текстури. Основно внимание е обърнато на усещането за светлина и простор във всички помещения. Като естествено
осветление е осигурено и във вътрешните мокри помещения, посредством интериорни прозорци.

Обзавеждането е решено на модулен принцип, като във всеки елемент е търсена максилма простота и семплост. В акцент на интериора е превърнат необработения бетонен таван, който контрастира на белите грубо-измазани стени. Всички стълбищни парапети, номерация на стаи, корпусни мебели и
вградени елементи са изработени по авторски детайл.

 © 2020 Archinova All rights reserved!