Победител 2022

Категория: Проекти - Бизнес, администр., търг. и индустр. сгради

ВИНАРСКА ИЗБА ЛОЗЕНИЦА

Проектант: DA ARCHITECTS, aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITЕKTER

Информация

ФАЗА: Издадено разрешение за строеж

Разположен върху живописните, набраздени от лозовите масиви хълмове на село Лозеница, с гледка към впечатляващите скални образувания на Мелнишки пирамиди, този проект съчетава в себе си малка бутикова винарна, обществена зона за събития и няколко стаи за гости.
Търсеният ефект е балансирана комбинация между вписване в средата и създаване на разпознаваем визуален маркер, изграден с уважение към пейзажа. По-големият обем на производствената част на винарната е вкопан в терена, като надземната му част е оформена като стъпаловиден и затревен „хълм“, позволяващ на посетители и гости да се изкачват по него, като имат възможността да възприемат околностите от различна гледна точка. Обществената част е развита в едноетажен обем на терен, ориентиран към гледките. Към него са прикачени три жилищни кули, които помещават стаите за гости.

Използвани са семпли, но силни като характер материали. Видим бетон, дърво и глина. Преобладаващата част от покривите са озеленени, подсилвайки вписването на сградата в пейзажа и намалявайки топлинния товар върху екстериора.

На покривът, над обема на енотеката е разположено и водно огледало, което е силен естетически елемент, но и допълнителен температурен буфер за характерните местни горещини.

В интериора, около общото пространство за събития, са развити различни облужващи пространства, под формата на уютни „джобове“ , в основите на трите кули. Малка библиотека с кът за работа, магазин и кетъринг кухня. В допълнителен обем, прикачен към общото пространство е оформена и малка зимна градина.

Централно място в обществената зона заема цилиндричната енотека, която минава през две нива и е естествена връзка между производствената и обществената част, по маршрута на вътрешните винени турове. Стените ѝ са направени по оригиналната и древна технология за изграждане на стени с трамбована глина, добита на място, от изкопа на самия строеж. Полагането ѝ на различни пластове, с различен състав, създават един неповторим рисунък, а качествата ѝ като регулатор на микроклимата са неоспорими.

Стаите за гости в кулите са с компактен, функционален и минималистичен дизайн. Височината им над терена и широките прозорци откриват красивата панорама към лозята и Пирин.© 2020 Archinova All rights reserved!