Участник 2022

Категория: Концептуални проекти - архитектура

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДЕТСКИ ЛАГЕР, ГР. ТЕТЕВЕН

Проектант: урб. Михаела Стайкова, инж. Татяна Станчева

Информация

Един проект с идеална цел, продукт на една мечта и не на последно място пример да не се погубва това, което е останало, макар и занемарено, а да се подобрява и да му бъде вдъхнат нов живот.

Сградата е построена 30-те години на миналия век като килийно училище към Тетевенския манастир. В последствие е детски лагер, а по-късно изоставена. Част от ансамбъл на културно-историческо наследство с Тетевенския манастир, което създава допълнителни предизвикателства за осъществяването на проекта.

Въпреки годините, в които не е била обитавана, конструкцията и цялостното състояние на сградата е достатъчно добро за целите на проекта.
Проектното предложение е тя да бъде трансформирана във вила за гости с ресторант, малък SPA център и зала за различни видове събития.

Ситуацията е необикновена. Към момента достъпът до имота е невъзможен, поради сложният терен и голямата денивелация. Поради тази причина инвеститорът се сдобива със съседния имот, за да осигури достъп, чрез право на преминаване.

Въпреки предизвикателствата, локацията е изключителна и гледките, които се разкриват от нея са незаменими.

Концепцията на проекта е фасадата да бъде облечена с каменна облицовка в духа на Тетeвенския манастир, а отвътре да бъде запазен микроклимата и с минимални намеси във финишните материали- подовете да са мозайка, където е възможно да се запази, стените варова мазилка, мебелите ненатрапчиви от естествени материали.© 2020 Archinova All rights reserved!