Победител 2022

Категория: Ланд. архитектура - Реализации - Частни обекти

КЪЩА НАД ВОДАТА

Проектант: HOME GARDEN VT LTD, инж. Веселка Трифонова

Информация

Проектът е приключен през 2020г.

Изграждането продължава цели 2 години и е на етапи. Площта, върху която се работи е 1200 м2.

И къщата и градината са съвременни и модерни. По желание на собствениците са използвани елементи от традиционните японски градини. Всеки детайл е предварително обмислен и завършен: разгънатите стъпала с трева, каменните фенери, 80-годишния бонсай на покритата вътрешна веранда.

Това е проект, в който всички елементи: въздух, вода и огън работят заедно в синхрон. Сложният терен обособява и няколко зони в двора: сухата дзен градина около езерото, равната тревна площ под подпорната стена, зелените стълби до ниво 2 на къщата, елегантният скат с живата ограда от лавровишна и бамбук в западната част от двора и акцентният елемент в цялата градина: бонсая от Taxus cuspidata , разположен на специално организирано място на затворената веранда. Каменната подпорна стена е облечена с Cotoneaster dammeri, небрежно отпускащ клони по нея. Стълбите в тревата са фиксирани с предварително изляти бетонови подпори облечени в кортен.

При подбора на растителността са оценени желанията на собствените и ползватели на дома да се използват малко на брой, но по възможност вечнозелени видове. Дърветата са представени от Cedrus robusta 'Glauca', Cedrus deodara 'Aurea', Picea pungens 'Fat Albert' и Abies nordmanniana, а широколистните дървета са Acer palmatum 'Blood Good', Acer x dissectum 'Garnet', Prunus serrulata 'Kanzan' и Fagus sylvatica 'Red Obelisk'.© 2020 Archinova All rights reserved!