Победител 2023

Категория: Реализации - Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове

UMANI HOTEL

Проектант: STARH, арх. Светослав Станиславов

Информация

Водещ архитект: Светослав Станиславов
Екип: Димитър Кацаров, Христо Душев, Ива Костова, Петър Николов, Борислав Станчев, Дебора Димитрова, Саня Ковачева, Георги Пасев, Владимир Каваев
Фотография: Диян Станчев

Umani Hotel се намира в непосредствена близост до природен парк Златни пясъци край Варна, в имот с панорамна гледка към Черно море. Парцелът е със значителен наклон от запад на изток, заобиколен от девствен пейзаж с ценни дървесни видове и естествени скални образувания. Концепцията на проекта е да се създаде контекстуална сграда, която деликатно се вписва в естествената среда, която изглежда лека, ефирна и ненатрапчива.

Сграда, която работи заедно с всички елементи на ландшафта и подчертава неговата естествена красота без да доминира.
Първоначалната програма на инвеститора е да реализира ваканционна апартаментна сграда. След представянето на концепцията на проекта на международната архитектурна сцена и признанието, което получи, преосмисли програмата си и реши да създаде хотел, който лично да управлява.

Опростената форма на сградата е изцяло подчинена на концепцията за запазване на природните дадености в имота – строго ортогонална правоъгълна призма е кацнала между високите дървета и масивните скали, без да нарушава гъсто озеленения параван. За да може да се получи още по-голяма мимикрия, дизайнът на фасадите е изцяло решен във вертикални ламели от финландско термодърво, които опасват цялата структура. Динамика е привнесена чрез отнемане от обема в няколко места, където се образуват лоджии и които са подчертани от чистата линия на стъклото.

Ясните етажни планове и максимално големите витрини на хотелските стаи им позволяват да сменят във височина своята гледка – от богатството на растителността до безкрайния простор на морския хоризонт, който постепенно се показва. Umani Hotel въздейства по хуманен начин, освен заради деликатната си намеса в заобикалящата среда, и поради спокойствието, което носи като атмосфера и преживяване.
Голямото предизвикателство пред проекта е запазването на дърветата и скалите, с които е покрит склона на имота. Добрата организация и ентусиазъм, с който всички участници в процеса на създаване и изграждане се включиха в проекта, доведе до неговата успешна реализация, като инвестиция, строително изпълнение и архитектура.

 © 2020 Archinova All rights reserved!