Победител 2023

Категория: Градски паркове и градини, лесопаркове

HEALING ISLAND

Проектант: THINK FORWARD, арх. Моника Маринова, диз.Недко Николов, арх. Галина Милкова, арх. Кристина Янева

Информация

Проект: Healing Island
Местоположение: Бургас
Година: 2023
Снимки: © Think Forward
Снимки с дрон: Явор Йорданов
Архитектура - Think Forward (Моника Маринова, Недко Николов, Галина Милкова, Кристина Янева)
СК - инж. Кунева, инж.Иванов
Озеленяване: л.арх. Чолаков
Геодезия - инж.Илиева
Ел - инж.Маринов
ВиК - инж.Желязкова

Възложител - Община Бургас
Изпълнител - Адел-М
Паркови съоръжения и мебелировка: PROTOFORM

КОНЦЕПЦИЯ

Healing Island представлява социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“, гр. Бургас, характеризиращо се с нефункциониращи постройки пред събаряне и дървета в необходимост от „спасителна акция“. Проектът е възложен от Община Бургас и разработен във връзка с проект GoGreenRoutes. Първоначалната цел на проекта е благоустрояване на терена в парк за отдих, но факторите на средата предопределят надграждане на заданието и дефиниране на нови цели.

Урбанистичната рамка, в която е поместен общинския имот, включва три болнични заведения, сред които Диагностично-консултативен център II – Бургас, Белодробна Болница – Бургас, Комплексен онкологичен център – Бургас. За пациентите им са предвидени единствено пейки в периферията на имотите, а останалата част на квартала е заета от общински паркинг „Гурко“ и наказателен паркинг. Ето защо екипът на Think Forward отправя предложение за създаване на лечебен парк-остров, предназначен както за граждани и превенция срещу болести, така и за посетителите на болничните заведения и най-вече за онкологично болните и пациенти в ремисия. Проектиран като здравословно градско пространство, в което всеки един елемент на средата е с лечебно предназначение, паркът подпомага създаването на здравословни навици чрез общуване с природата, ароматерапия, звукова и водна терапия, физиотерапия. Проектът обръща внимание на пластичните изкуства и естествените материали, съчетавайки ги при изграждането на тактилна паркова мебел с художествена стойност.

ФУНКЦИОНАЛНИ ЗОНИ

1. Кътове за движение и физиотерапия
Проектното предложение разглежда лечението като многостепенен процес, преминаващ през отстраняване на заболяването, възстановяване, възвръщане на възможността за извършване на различни движения, укрепване на физиката и психиката след болнично лечение. Разнообразните съоръжения сред природата на парка са част от тези стъпки в лечението, позволявайки извършването на дихателни упражнения, физиотерапия, йога, тай-чи, упражнения за координация и баланс, раздвижване и укрепване на мускули и стави. Съоръженията включват:

  • Парков подиум. Леко завишена многофункционална конструкция осигурява равна повърхност за практикуване на йога и тай-чи, подходящи за дихателни упражнения и вестибуларна терапия. В допълнение служи като сцена, площадка за игра на деца, място за пикник. Ексцентрично на центъра на подиума се оформя отвор за съществуващите дървета. 
  • Кът за лека физиотерапия. Кътът е оборудван със съоръжения, полезни за хора, преминаващи или възстановяващи се от лечение, предлагащи възможност за баланс, разтягане, лека физиотерапия. Съоръженията подпомагат също по-възрастните пациенти, тяхната мобилност и физическа активност. 
  • Кът за движение. Изградена от рециклиран дървен материал, зоната за движение представлява пътека с препятствия и елементи за катерене и баланс. Кътът е подходящ за упражнения, оказващи положително влияние върху опорно-двигателната система. В периферията на зоната са разположени пет скулптури на овце, предназначени за игра и балансиране на най-малките посетители в парка.

2. Кътове за звукова и водна терапия
Освен на физическото благоденствие, проектът обръща внимание и на емоционалното състояние на посетителите. В редица чуждестранни болници именно музиката и водната терапия са съществен елемент от лечението на често срещаните у пациенти чувства като тревога, депресия и несигурност. Във връзка с това в парка са разположени:

  • Инсталация „дъжд от музика“. Инсталацията  наподобява  форма  на плосък  барабан с лицеви  части  от текстуриран гранитогрес и сърцевина от тънки метални елементи. Уредът предвижда свободното спускане на шепа речни камъчета директно над инструмента и тяхното промушване през кухината от въздух и метални ‘пирони‘. По този начин се създават мелодични звуци преди изпадането на камъните от дъното на уреда върху тревата. 
  • Инсталация „тръбни камбани“. Медитативна музикална инстлация от дървени елементи, фиксирани с верижна връзка. Инсталацията наподобява ударен музикален инструмент, който произвежда различни по тоналност звуци посредством различната дължина на елементите. 
  • Инсталация „звук от ехо“. Инсталацията представя по интерактивен начин пътя на звука по метална поцинкована тръба, частично вкопана. Двата края на композитната тръба са отворени, видими и достъпни, позволявайки говор към всяка, който пропътува към основата на тръбата, скрива се под земята и стига отсрещния край на тръбата.
  • Воден елемент. В центъра на парка се изгражда декоративен воден елемент със скулптурна композиция. Елементът създава  медитативен  воден  шум - ромолене, което формира звуковата идентичност на парковата атмосфера.
     

СИНТЕЗ НА ПАРКОВАТА СРЕДА С ИЗКУСТВАТА

В синтеза на продуктовия дизайн с природни материали се търси възможност за естетично рециклиране на дървесината на изсъхнали дървесни екземпляри от парка и превръщането им в паркова мебел.

ПРИРОДОСЪОБРАЗНОСТ

1. Рециклирана настилка
Парковите алеи са изградени от гранитни павета, демонтирани и съхранявани от Община Бургас  по време на реконструкции на стари бургаски улици.

2. Рециклиран мулч
Настилката от мулч е изработена от дървесината на изсъхнали дървесни видове в парка.

3. Рециклирана дървесина
Дървените пейки и съоръжения са изработени от дървесината на изсъхнали дървесни видове в парка.

4. Рециклирани гранитни плоскости
Пейките с тактилни гранитни елементи са изработени от гранитни отпадъци, предоставени от бургаски производител.

5. Климатичен комфорт
Перголите с увивна растителност, както и новозасъдените дървесни видове, спомагат за осигуряването на климатичен комфорт в парка.

6. Ново биоразнообразие
В парка се монтират два хотела за насекоми на съществуващите дървета.

7. Звукова идентичност
Естествената денивелация на терена изолира парка от шумовото градско замърсяване. В допълнение водният елемент създава звук на ромолене, което формира звуковата идентичност на парковата атмосфера.

Видео линкове HEALING ISLAND:
https://www.facebook.com/thinkforwardlab/videos/631210545870639
https://www.instagram.com/p/Cx2r06mIQuL/?hl=bg© 2020 Archinova All rights reserved!