Номиниран 2023

Категория: Реализации - Бизнес, админ, търговски и индустр. сгради

ADORA 3

Проектант: А И А АРХИТЕКТИ ООД, арх.Ангел Захариев, арх.Михаил Михайлов

Информация

Adora Business Center 3 е корпоративна сграда на международен фармацевтичен гигант за региона на югоизточна Европа.
Намира в южната част на София, на една от най-добре развитите бизнес локации в София – до Бизнес парк София и Геритидж парк.

Местоположението на проекта е стратегическо - намира се в близост до Околовръстния път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, непосредствено до интензивен пътен възел с различни посоки на движение.

Сградата има четири надземни етажа и едно подземно ниво.

Динамичните форми на сградата са повлияни силно от местоположението – различните етажи на сградата са различна форма и посока на ориентация, следваща посоките на пътните артерии.
Динамиката на натовареното и високоскоростно движение предполага флуидни и аеродинамични форми, както и предизвикване на сетивата с агресивни еркерни излизания и наклонени фасади.

Адора 3 контрастира спрямо околните сгради с динамичните си форми и материалност, но в същото време допълва общият силует и образ на локацията.

Сградата е целенасочено замислена като фокусната точка в образа, елементът без който мястото няма да е същото. Обект, който има толкова силно сценографично пръствие, че може да предизвиква коментари от рода на: „черешката на тортата”, „перлата на короната” и т.н.
За да се постигне този ефект, в процеса на проектиране сградата е изследвана внимателно от всички възможни посоки на възприятие, проигравайки възможните сценарии за наблюдение в търсене на подходящите форми и пропорции.

Прилагането на този кинематографичен метод за изграждане на архитектурният образ е възможен благодарение на прилагането на най-съвременните технологии за виртуално тризмерно сградно моделиране в процеса на проектиране до най-малкият детайл.
​Постигането на този образ има и своята цена – голямата сложност и сериозните технически предизвикателства при изпълнението на обекта:
-големи конзоли и подпорни разстояния, наклонени навън фасади, огънати стъклопакети, триизмерни повърхнини на елерони, и т.н.

Общата динамична концепция навлиза и в интериора на сградата. Към най-видимият ъгъл на терена е ориентирано фоайето на сградата с висок обем, преминаващ през две нива.
Партерът и първият етаж са свързани с извита стълба, разливаща се в амфитеатрално пространство за презентации и събития, преливащо в зона за кетъринг и кафетария.
В останалата част на партерното ниво са разположени зали за срещи и технически помещения.
На горните етажи са разположени работни зони, зони за срещи, зони за колаборация и отдих.
Зоните изискващи изолираност и ограждане са обособени като подчертани с различни материали и цветове острови в свободното пространство на етажа.
Контролът на светлината по фасадата, както и обособяването на някои от зоните става чрез моторно управляеми завеси.
Завесите допълват динамичният образ на фасадите заради променливото състояние на прозрачност и непрозрачност.
Конструкцията е бетонна, с вградени кухини тела в подовите плочи за овладяване на по-големите подпорни разстояния.

Елероните по периферията на сградата са изпълнени с огънати алуминиеви профили върху стоманени конзоли.
Екологична и холистична сграда с най-високи параметри е водеща цел на възложителя. Има множество характеристики които заедно повишават здравето и комфорта на обитателите, като същевременно постигат най високи параметри за енергийна ефективност и екологично представяне.

Сградата е сертифицирана по системата LEED със Златен сертификат.

За пръв път в офисна сграда в България е внедрен охладителен център, където чилърите са на базата на екологично чист алтернативен хладилен агент, R290 вместо обикновенните фреони. Също така, част от чилърите използват природна газ за източник на енергия.
Внедрени са и асансьори които произвеждат енергия всеки път когато се движат надолу.

Адора 3 е висок клас офисен проект, който се появява рядко на местния офисен пазар и би бил гордост за всеки европейски град.© 2020 Archinova All rights reserved!