Номиниран 2023

Категория: Градски паркове и градини, лесопаркове

РЕМОНТ НА ПАРК АЯЗМОТО В ГРАД СТАРА ЗАГОРА

Проектант: КИРЯКОВ АРХИТЕКТИ, арх.Иван Киряков, ЛАНДШАФТЕН ДИЗАЙН ИНВЕСТ ООД, ланд.арх.Корнелия Маторова

Информация

Парк Аязмото е един от най-старите и красиви градски паркове в България. Той е разположен на север от центъра на Стара Загора, по южния склон на Сърнена Средна гора. Паркът има богата история, свързана с духовното и културно наследство на града.

Паркът е открит на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев, който е инициатор за изграждането му. Митрополит Кусев е имал за цел да създаде парк от европейски тип, който да служи за отдих и развлечение на жителите на Стара Загора.

Паркът Аязмото е свързан и с преданията за покръстването на княз Борис I в тази местност през 864 година. В чест на това събитие всяка година на Тодоровден жителите на града се изкачват на върха на Аязмото и се миели с чудотворната вода на извора. В парка се е намирал и център на мощно християнско средище от около 10 манастира и скита, които са били разрушени по време на османското владичество, а гората около тях опожарена.

Паркът Аязмото има площ от около 3500 декара и е дом на множество видове растения и животни. В парка се намират зоопарк, паметници на Методий Кусев и Алеко Константинов,Христо Ботев и Хаджи Димитър, параклис „Свети Теодор Тирон“, зала на смеха с криви огледала, тенис и бадминтон кортове, детски площадки, летен театър, хижа-хотел ресторант и други обекти. През 1995 паркът е обявен за паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.

През 2019 година е завършен цялостен ремонт на територията на парка. Реконструирани са всички каменни настилки от естествени плочи местно добит пясъчник, като са добавени декоративни и функционални детайли от рециклирани, извадени от улични ремонти в града гранитни павета.

Изградени наново с масивна облицовка от гранит и мрамор са всички фонтани в парка , свързани към ново изграден водопровод. Реконструирана е по исторически снимки месинговата централна фигура на фонтан „Пръскалото“ на върха на хълма, до параклиса където се е намирал някога свещенния извор "Аязмото". Всички детски площадки са с нови дървени детски съоръжения от акациево дърво. По всички алеи е изградено ново енергийно ефективно осветление и видео наблюдение. Попълнен е растителния видов състав , както и са изградени зони с автоматични поливни системи. Въведена унифицирана система от указателни и информационни табели за парка. Подменена е всичката паркова мебел в парка с такава която по вид и цвят да се слива максимално със средата.

Парк Аязмото е любимо място за разходка и почивка за много старозагорци и гости на града. Той предлага уникална природна красота, богата история и разнообразни възможности за забавление.© 2020 Archinova All rights reserved!